Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenen ehdoilla kaupunkia kehitetään?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien sivuilla on käyty keskustelua kaupunkikehittämisen logiikasta liittyen muun muassa kauppakeskuksiin ja kivijalkaliikkeiden elinvoimaisuuteen.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Tuomas Hakala ymmärrettävästi puolustaa kaupungin tekemiä ratkaisuja (HS Mielipide 15.11.), mutta hän tekee kirjoituksessaan hieman ristiriitaisia johtopäätöksiä kaupan ja kaupunkitilan kehittymisen syistä ja seurauksista.

Hakala totesi kirjoituksessaan aiheellisesti, että kadunvarsiliiketilojen elinvoimaisuuden kasvu edellyttää muun muassa kaupan rakenteen ja kulutustottumusten muutosta. Hakalan esittämä jatkoväite siitä, että kaupan suuryksikköjen rakentaminen tai rakentamatta jättäminen ei vaikuta tähän tilanteeseen mitenkään, on kuitenkin varsin suoraviivainen.

Kaupan suuryksiköt – sijaitsevatpa ne kaupunkirakenteen sisällä tai sen ulkopuolella – ovat hyvin oleellinen osa kulutuskulttuuriamme. Suuryksiköt vaikuttavat keskeisesti siihen, miten ja missä ihmiset kuluttavat.

On kyseenalaista väittää, että kaupunkirakenteen sisäisillä kaupan suurhankkeilla ei olisi minkäänlaista osuutta kivijalkaliikkeiden toiminnan mahdollisuuksiin. Hakala itsekin tunnistaa yhden vaikutuslogiikan pohtiessaan syitä siihen, miksi kivijalkaliiketilat ovat rakennuttajalle tai rahoittajalle usein punainen vaate: perusteena kielteiselle suhtautumiselle voidaan käyttää nimenomaan viereisen kauppakeskuksen dominanssia.

Eurooppalaisen katukulttuurin juurruttaminen Suomeen on haasteellista, mutta silti ei ole syytä antaa periksi toiminnallisesti monimuotoisen ja elävän kaupungin tavoittelussa.

Vaikka kaupallisten palveluiden keskittäminen suuryksiköihin pois asuinkortteleiden kivijalasta saattaa olla rakennuttajille mieleinen ratkaisu, sitä ei tule pitää ainoana vaihtoehtona kaupungin kehittämisessä. Suunnittelijan on tehtävä arvovalinta, jonka perusteella rakennuttajien taloudellinen intressi asetetaan tasapainoon elävän ja viihtyisän kaupungin tavoitteen kanssa.

Vesa Vihanninjoki

filosofian maisteri, alue- ja

yhdyskuntarakenteen tutkija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat