Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko todistuksella mitään arvoa?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Arkkitehti Juulia Mikkola ehdotti (HS Vieraskynä 14.11.) ansiokkaasti, että rakennusmääräyksiä pitäisi muuttaa siten, että mitattaisiin todellista energiankulutusta eikä laskennallista energiatehokkuutta. Hän totesi, että 1870–1920-luvuilla rakennetut kivitalot päihittävät energiatehokkuudessa uusimpien määräysten mukaiset rakennukset.

Asun Helsingin keskustassa 1920-luvun alussa rakennetussa massiivipunatiilirunkoisessa talossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto. Ikkunat on uusittu vuonna 2013. Määräysten mukaisessa energiatodistuksessa kiinteistömme sijoittuu toiseksi huonoimpaan luokkaan F. Jos käytettäisiin kulutukseen perustuvia lukuja, energiatehokkuusluokka olisi C tai D eli lähes nykyisiltä uudisrakennuksilta vaadittu taso. Laskennalliseksi kaukolämmön ostoenergiaksi on saatu 391 megawattituntia vuodessa, kun todellinen kulutus on ollut kymmenen viime vuoden aikana keskimäärin 223 megawattituntia. Laskennallinen kulutus on siis 75 prosenttia korkeampi kuin toteutunut. Energiatodistuksen laskennallinen sähkönkulutus on myös kiinteistössämme huomattavasti korkeampi kuin toteutunut kulutus.

Asunto-osakkeita myytäessä ostajille pitää esittää isännöitsijäntodistuksen liitteenä energiatodistus. Onko tällaisella täysin väärän kuvan antavalla energiatodistuksella mitään arvoa?

Lennart Wahlfors

isännöitsijä, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat