Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n joukot voisivat tuoda vakauden

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Presidentti Sauli Niinistö toivoo, että Pariisin terrori-iskut synnyttäisivät yhteisen rintaman terrorismia vastaan. Hän toivoo myös, että se syntyisi maailmanlaajuisesti.

Uskoakseni presidentin toivomukset eivät koske ainoastaan terrorismin tuhoamista vaan myös maailmanrauhaa, jota etenkin valtioiden sisäiset sotatoimet ovat järkyttäneet erittäin paljon.

Pahimmat tilanteet lienevät Syyriassa ja Ukrainassa sekä joissakin Afrikan maissa.

Koska tietyt tahot eivät hyväksy Natoa eivätkä varsinkaan Yhdysvaltoja maailmanpoliisiksi, YK:n tulisi viimeinkin ottaa sille kuuluva asema. Rauhanturvajoukot eivät enää riitä, vaan lisäksi YK:hon tulisi perustaa satojentuhansien sotilaiden rauhaanpakottamisjoukot, jotka olisivat ”aina valmiina”.

Kahta maailmansotaa ei lopetettu neuvottelemalla vaan pakottamalla yhteinen vihollinen tekemään rauha. Pakottaminen tarkoitti sotatoimia. Sama koskee terrorismia, jota ei neuvottelemalla lopeteta.

Jos YK:lla olisi ollut rauhaanpakottamisjoukot, Euroopassa ei nyt olisi tätä koko maanosaa ravistelevaa pakolaisongelmaa. Myös Ukraina saisi hallita omaa maataan, kuten itsenäisen valtion tuleekin.

Maailman sekavaa tilannetta parantaisi myös se, ettei YK:n turvaneuvostossa kenelläkään olisi veto-oikeutta. Yleensäkin tällaista oikeutta ei kuuluisi olla missään, sillä se on todella kaukana demokratiasta.

Tuntuu oudolta, että vasta nyt maailman johtajat alkavat puhaltaa yhteen hiileen. Miksi valtioiden johtajat puuttuvat kauheuksiin vasta sitten, kun tilanne on pahimmillaan?

Toivottavasti Euroopan valtiot tekevät yhdessä YK:lle esityksen rauhaanpakottamisjoukkojen perustamisesta. Tämän jälkeen yksikään valtio ei voisi tehdä mitä haluaa, eivätkä terroristit voisi kohdistaa syytöstään mihinkään yksittäiseen valtioon, vaan teot olisi kohdistettu kaikkia valtioita vastaan. Tämä toimenpide pelastaisi maailman näkyvissä olevalta katastrofilta.

Kristian Järvinen

Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat