Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen suunnitelmat vaarantavat jätehuollon

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitusohjelmassa halutaan rajoittaa kuntien jätehuoltovastuu koskemaan pelkästään asumisessa syntyvää jätettä. Julkisten palveluiden jätehuolto jätettäisiin markkinoiden armoille.

Rajoitus sementoitaisiin kieltämällä EU-direktiiviä tiukemmalla sääntelyllä kuntien jätelaitoksilta mahdollisuus markkinaehtoisten palvelujen tarjoamiseen elinkeinoelämälle. Suurin osa yksityisistä pk-yrityksistä kärsisi suunnitelmien toteutumisesta. Hyötyjinä olisivat vain pari kolme isoa yksityistä jätehuoltoyritystä.

Julkisten palvelutuottajien toiminnan osuus niiden vastuulla olevien tehtävien ulkopuolisiin markkinaehtoisiin palveluihin esimerkiksi jätehuollossa on EU-direktiivissä rajoitettu 20 prosenttiin.

Valmisteltavana olevassa hallituksen esityksessä rajaa ollaan elinkeinoelämän vaatimuksesta tiettävästi kiristämässä yhteen prosenttiin. Suomi olisi taas poikkeus EU-jäsenten keskuudessa. Mitään asiallista syytä direktiivin rajojen tiukentamiseen ei ole.

Yksityiselle jätehuoltosektorille ei ole puheista ja lupauksista huolimatta syntynyt riittävästi markkinaehtoisia käsittelypalveluja täyttämään elinkeinoelämän tarpeita – vaikka elinkeinoelämän jätteet ovat olleet vuosia markkinoilla.

Kuntien jätelaitokset ovat käytännössä yksin vastanneet kattavien käsittelypalvelujen investoinneista yhdyskuntajätteille. Kuntien jätelaitokset ovat joutuneet ja pystyneet turvaamaan myös elinkeinoelämän jätehuoltoa.

Lainmuutosten seurauksena jätehuollon kustannukset ja maksut asukkaille ja yrityksille nousisivat. Jo olemassa olevat investoinnit jäisivät vajaakäytölle, ja samalla jätehuoltopalvelujen saatavuus heikkenisi.

Hallitusohjelmaan kirjattu kunnan vastuun rajaus vaarantaisi jätehuollon julkisissa palveluissa – terveydenhuollon yksiköissä, koulutuslaitoksissa ja valtion laitoksissa. Lisäksi hankintalain markkinaehtoisen toiminnan kiristymisen vuoksi useat tuottajavastuutoimijat, pk- ja maatalousyrittäjät jäisivät ilman palveluja.

Sadat maakuntien pienet jätteenkuljetusyritykset eivät pystyisi jatkamaan toimintaansa kuntien käsittelypalvelujen porttien sulkeutuessa niiltä.

Onko hallituksen tarkoitus, että huonolla sääntelyllä romutetaan Suomessa pohjoismaisen mallin mukaisesti rakennettu, vastuullisesti toimiva julkinen jätehuolto muutaman yksityisen jätehuoltoyrityksen monopoliaseman tavoittelun vuoksi? Tähän ei nykyisessä taloustilanteessa luulisi olevan varaa.

Heikentämällä julkisia palveluita kansalaisten tasavertainen kohtelu, jätehuollon cleantech-kehittäminen ja myös EU:n kiertotalouden toimeenpano vaarannettaisiin.

Hallituksen tavoitteena on sääntelyn purku, mutta lainmuutoksilla kiristettäisiin jälleen kerran sääntelyä EU:n direktiivejä tiukemmaksi.

Toimiva jätehuolto on yhteiskunnan peruspalvelu ja välttämätön ympäristön, terveyden ja huoltovarmuuden kannalta. Hallituksen suunnitelmien täytäntöönpano johtaisi pahimmillaan jätekaaokseen Napolin malliin.

Markku Salo

toimitusjohtaja

Jätelaitosyhdistys ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat