Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkoliikennettä kehitetään myös kokeiluilla

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaupunkisivujen jutussa (HS 19.11.) kerrottiin Kutsuplus-kokeilun lopettamisesta. Haluan täsmentää joitakin kirjoituksen tietoja.

Helsinkiläiset ovat Pohjoismaiden tyytyväisimpiä joukkoliikenteen käyttäjiä. Haluamme palvella kaupunkilaisia parhaalla tavalla myös tulevaisuudessa. Siksi perinteisten raitiovaunujen, bussien, junien ja metroliikenteen ohella kehitetään ja kokeillaan uutta.

Kutsuplus on herättänyt kansainvälistäkin kiinnostusta, ja käyttäjiltä saatu palaute on ollut myönteistä.

Kuitenkin Kutsuplussan tänä vuonna toteutuva nettokustannus eli kaupunkien maksama subventio 15 autolla on noin 3,3 miljoonaa euroa. HS:n otsikossa Kutsuplussan lakkauttamisesta seuraavan säästön suuruudeksi oli arvioitu 100 000 euroa vuodessa. Arvio on aivan liian alhainen.

HS:n jutussa käytetty kustannusten vertailuluku, keskimäärin 1,7 miljoonaa euroa vuodessa, ei anna oikeaa kuvaa. Siinä on mukana myös palvelun suppeampi käynnistämisvaihe. Kokovuotisen liikennöinnin aikana, vuosina 2013–2015, kustannusten keskiarvo olikin peräti 2,6 miljoonaa euroa. Tähän verrattuna lakkauttamisen tuomat säästöt ovat 1,1–1,6 miljoonaa euroa vuotta kohti. Nykyistä isommalla Kutsuplussan volyymilla olisi päästy parempaan tehokkuuteen ja vaikuttavuuteen.

Suunnittelimme Kutsuplussan laajentamista merkittävästi. Omistajakaupunkien subventio-osuus olisi ehdotuksen mukaan noussut ensi vuonna noin 5 miljoonaan euroon ja vuonna 2018 jo noin 14 miljoonaan. Tähän kaupungit eivät olleet valmiita. Näin ollen hanke päätettiin lakkauttaa tämän vuoden lopussa kuitenkin niin, että selvitetään mahdollisuuksia toiminnan jatkumiselle jonkin ulkopuolisen toimijan järjestämänä.

Risto Rautava

HSL:n hallituksen puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat