Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pisa-valttimme on koulujen välisten erojen kapeus

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Gabriel Heller Sahlgrenin brittiläisen talousliberaalin ajatushautomon kautta julkaisema pamfletti herätti keskustelua Ruotsissa ja Suomen ruotsinkielisissä sanomalehdissä alkuvuodesta. Vastasimme väitteisiin jo keväällä (HBL 1.5.), ja nyt Sahlgren esittää uusia (HS Ulkomaat 19.11.).

Aiemmin hän selitti Suomen Pisa-tuloksien notkahdusta epämääräisesti koulujen kulttuurin skandinaavistumisella. Tämä väite kompastuu jo siihen, että arvatenkin Suomen kaikkein skandinaavisin alue Ahvenanmaa pärjää matematiikassa parhaiten koko Pohjoismaissa.

Nyt Helsingin Sanomien raportoimassa esityksessä Sahlgrenin selitys liittyy koulujen autoritaarisuuden heikkenemiseen hyvinvointivaltion aiheuttaman työetiikan murentumisen vuoksi.

Tutkimustulokset viime vuosilta osoittavat päinvastaista. Suomen vahvuus Pisa-tuloksissa on ollut koulujen välisten erojen kapeus, jonka hyvinvointivaltion tasa-arvoa edistävä vaikutus on taannut.

Sahlgren vaikuttaa käyttävän Suomea välikätenä Ruotsin markkinareformien puolustamisessa. Hän etsii syitä Ruotsin Pisa-tulosten heikkenemiselle pedagogiikasta ja opettajien auktoriteetista mutta jättää huomiotta verovaroista kustannetun, yksityisesti järjestetyn koulutuksen kilpailun aiheuttaman eriarvoistumisen.

Ruotsin esimerkkiin vedoten samantyyppinen kilpailullinen järjestely otettiin käyttöön Britanniassa, mutta jopa brittiläiset opetusministerit ovat sittemmin lakanneet viittaamasta Ruotsiin heikentyneiden oppimistulosten takia.

Jaakko Kauko

Fritjof Sahlström

koulutussosiologian ja -politiikan tutkimusyksikkö, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat