Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkerahastojen kasvua voidaan hillitä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ismo Risku Eläketurvakeskuksesta ja Reijo Vanne Työeläkevakuuttajat Telasta kirjoittivat (HS Mielipide 13.11.) eläkerahastoista. Heidän mukaansa työeläkemaksut eivät riitä kattamaan maksussa olevia eläkkeitä, ja yhä useampi eläke-euro maksetaan rahastoista.

Tieto on sikäli epätarkka, että kyse on mahdollisesta tulevaisuudesta. Telan omat tilastot kertovat, että niin kauan kuin työeläkejärjestelmä on ollut käytössä (1962–2015), joka vuosi työeläkemaksut ovat olleet suuremmat kuin maksetut eläkkeet. Risku ja Vanne kirjoittivat myös, etteivät eläkerahastot tulevaisuudessa kasva merkittävästi suhteessa eläkemenoihin. Mihin tällainen olettamus perustuu?

Kun taitettu indeksi otettiin käyttöön vuonna 1995, eläkerahastoissa oli varoja 38 miljardia euroa, ja eläkemenot olivat 13 miljardia euroa. Kesäkuun lopussa 2015 eläkerahastoissa oli varoja 183 miljardia euroa, kun työeläkemenot ovat 25 miljardia euroa vuodessa.

Eläkevarat ovat kahdessakymmenessä vuodessa yli seitsenkertaistuneet, kun eläkemenot ovat kaksinkertaistuneet. Yhtenäkään vuonna eläkerahastojen varoja ei ole nettona käytetty eläkkeisiin. Ne on aina maksettu kunkin vuoden työeläkemaksuin.

Eläkerahastot ovat Suomen jättimäisin pääomakeskittymä. Niissä on yli kolme kertaa enemmän varoja kuin valtion budjetissa (54 miljardia euroa) – lähes vuotuisen kansantuotteen (200 miljardia euroa) verran.

Eläkevarat ovat niin valtavat, että Eläketurvakeskuksen asiantuntijoiden mukaan niitä ei kyetä sijoittamaan Suomeen. Siksi eläkevaroista 70 prosenttia on ulkomailla. Varat kasvavat huikeat 39 500 euroa minuutissa, kun julkisen talouden kuuluisa velkakello kasvaa 10 000 euroa minuutissa.

Suomessa harjoitettu eläkepolitiikka on hillinnyt eläkemenoja ja kasvattanut rahastoja. Olisiko aika kääntää kurssi?

Eläkkeiden nosto on kustannustehokkainta elvytystä ja kotimaisen ostovoiman vahvistamista. Verotulot kasvaisivat ja eläkkeensaajien asumistuki- ja toimeentulotukimenot vähenisivät. Kaiken lisäksi tähän ei tarvita valtion varoja, vaan kyse on ihmisten omista eläkesäästöistä. Rahat saadaan eläkerahastojen tuotosta.

Tältä pohjalta on tehty kansalaisaloite, jonka tavoitteena on muuttaa taitettu indeksi alkuperäiseksi palkkatasoindeksiksi. Työeläkehän on ansiosidonnainen etuus.

Risku ja Vanne viittasivat sukupolvien väliseen eriarvoisuuteen, jos nykyeläkeläisten etuuksia kohennetaan. Nykyisillä eläkkeensaajilla lienee oikeus saada osuutensa säästöön pannuista eläkevaroista, sillä jäähän aikanaan koko kansallisomaisuus tuleville sukupolville.

Kimmo Kiljunen

valtiotieteen tohtori,

tietokirjailija, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat