Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiatukia tulee katsoa kokonaisuutena

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sähköntuotannon riittämättömyyttä käsitelleestä kirjoituksesta (HS Talous 15.11.) samoin kuin Paavo Raution kolumnista (HS 19.11.), joka käsitteli tuulivoiman tukia, sai sellaisen käsityksen, että tuulivoiman tuki olisi syypää sähköhuollon suuriin haasteisiin, kuten halpenevaan sähköön ja hiipuvaan voimalakapasiteettiin.

Keskustelu energiatuista on paikallaan, mutta niitä tulisi tarkastella kokonaisuutena eikä kohdistaa kritiikkiä vain yhteen energiamuotoon.

Suomen valtion vuoden 2016 talousarvioesityksessä on varattu 250 miljoonaa euroa tuuli- ja biovoiman syöttötariffeihin ja noin 100 miljoonaa euroa uuden energiateknologian investointitukiin. Tämän lisäksi yrityksille annetaan 2 100 miljoonaa euroa verotukea energiaveroihin.

Energiaverotukea on esimerkiksi alempi verokanta teollisuuden sähkölle ja dieselpolttoaineelle. Tuki on vastikkeetonta eikä se edistä energian käytön tehostamiseen tai uusiutuvan energian käyttöön.

Energian käyttö tehostuu Suomessa heikommin kuin kilpailijamaissa. Runsas verotuki voi olla osaltaan syynä tähän. Verotuen määrä vuosittain riittäisi Suomen hiilidioksidipäästöjen pudottamiseen kestävälle tasolle.

Energiaverotukien taso on pysynyt samana vuosia, vaikka energian hinta on pudonnut eikä nousupainetta ole näköpiirissä (HS 15.11.). Tukea voitaisiin leikata 500 miljoonaa euroa vaarantamatta teollisuuden kilpailukykyä.

Ylisuuri tuki ei lisää vientiä eikä luo uusia työpaikkoja, vaan se valuu yritysten osinkoihin.

Energiatukien määrästä, laadusta ja vaikuttavuudesta kannattaisi keskustella laajemmin, koska tehostamisen varaa on paljon.

Peter Lund

professori, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat