Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elinkeinoelämä tarvitsee erilaisia osaajia – myös naisia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Keskuskauppakamarin viides naisjohtajaselvitys julkaistiin äskettäin. Sen mukaan naisten osuus suomalaisten pörssiyritysten johtoryhmissä kasvaa kaikissa ikäluokissa. Hyvä niin, sillä parhaat johtoryhmät koostuvat erilaisista yksilöistä, joilla on tarjota useita eri näkökulmia organisaation hyväksi.

Tiedote selvityksestä vahvistaa kuitenkin karulla tavalla asennetta, joka suomalaisessa liike-elämässä istuu valitettavan tiukassa. Tiedotteessa todetaan: ”Enemmistö johtoryhmien naisista on yhä tukitoimintojen johtajia. Silti miehillä on lähes kaksi kolmasosaa tukitoimintojen johtopaikoista.”

Tämän voi tulkita, että suomalaisten pörssiyritysten arvoketjuun lasketaan yhä vain liiketoimintoyksiköt. Tukitoimintoina nähdään henkilöstöhallinto, markkinointi ja lakitoiminnot.

Eikä tässä vielä kaikki; lääkkeeksi naisten osuuden kasvattamiseksi yritysten johdossa ehdotetaan insinöörikoulutuksen lisäämistä naisille. Kauas ei ole päästy vuorineuvos Tauno Matomäen ajattelusta, jonka mukaan Suomesta ei kannata tarjota vientiin hevosta pienempää tuotetta.

Mitä jos otettaisiinkin kaksi uutta lääkettä?

Ensimmäiseksi parannetaan suomalaista liike-elämää oivaltamalla liiketoimintaosaamisen merkitys. Menestyvä yritys mieltää markkinoinnin, myynnin ja henkilöstöasiat osaksi yrityksen ydintoimintoja.

Toisena lääkkeenä tarjoan yrityksille hallitustensa ja johtoryhmiensä uudistamista. Insinöörien lisäksi niihin tarvitaan ekonomeja, lakimiehiä ja muita eri alojen ammattilaisia – nuoria ja kokeneita, miehiä ja naisia, suomalaisia kykyjä ja ulkomaisia vahvistuksia.

Näillä eväillä uskon suomalaisten pörssiyritysten menestyvän paremmin.

Hanna-Leena Hemming

toiminnanjohtaja, Suomen Ekonomit

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat