Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisissa tavoiteltava kattavaa sopimusta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Toivo kunnianhimoisen ja kattavan ilmastosopimuksen saamisesta aikaan Pariisin ilmastokokouksessa on nostanut päätään. Suurin osa maailman maista on ilmoittanut, millaisiin panoksiin ne ovat valmiita ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Nämä maat edustavat yli 90 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä.

Viimeiset Pariisin suurkokousta alustaneet neuvottelut etenivät kuitenkin tahmeasti. Nyt tarvitaan ilmastojohtajuutta ja kansalaisten painetta. Suomen on tavoiteltava kattavaa ja kunnianhimoista sopimusta ilmastokriisin pysäyttämiseksi sekä otettava mallia Ruotsista neuvotteluja eteenpäin vievänä voimana.

Suomella on syy toimia itsensäkin vuoksi. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat suurimpia lähellä napoja, ja pohjoinen luonto on erityisen haavoittuvaa. Ilmastonmuutos heikentää mahdollisuuksia hyödyntää Suomen upeaa luontoa matkailukohteena. Suomea on tänä vuonna kuohuttanut myös pakolaistilanne. Ilmastonmuutoksen kiihtyessä myös ilmastopakolaisten määrä kasvaa.

Kansainvälisten sopimusten lisäksi ilmastokriisin torjunta vaatii paikallista työtä. Helsingissä ajankohtaista on kaupunginvaltuuston käsittelyyn tuleva päätös Hanasaaren kivihiilivoimalan kohtalosta. Voimalan sulkeminen olisi askel kohti tärkeää tavoitetta: Helsinki voi siirtyä vuoteen 2050 mennessä toimimaan täysin uusiutuvalla energialla.

Suomen hallituksen on aika ottaa ilmastonmuutoksen torjuminen tosissaan. Edistämällä uusiutuvaa energiaa, teknologiaosaamista ja energiatehokkuutta teemme oman osuutemme ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja luomme uutta työtä.

Mutta mitä hallitus tekee? Edistää turpeenpolttoa sekä pienentää Suomen ilmastorahoitusta muiden EU-maiden nostaessa omaansa. Hallitus toimii siis ilmastotavoitteita vastaan.

Vaikka viime vuosina talouskriisi on peittänyt alleen muut kriisit, ilmastokriisi on ihmiskunnan suurin uhka. Sen ratkaiseminen edellyttää toimia sekä paikallisella että kansainvälisellä tasolla. On aika toimia.

Saara Ilvessalo

puheenjohtaja, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto

Minna Silvennoinen

puheenjohtaja, Helsingin Vihreät Nuoret

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat