Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n asedirektiivi ajaisi Suomea Natoon

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

EU:n komissio on tiukentamassa pikavauhtia aselakeja Pariisin terrori-iskujen takia. Direktiivissä on mukana hyviä mutta myös useita huolestuttavia kohtia. Toteutuessaan ne iskevät voimakkaasti Suomen puolustuskykyyn. Samalla kiusataan metsästäjiä ja aiheutetaan merkittäviä kuluja yhteiskunnalle ja yksittäisille harrastajille.

Direktiivissä on paljon hyvää: aseiden salakuljetusta pyritään estämään ja aseet halutaan kattavaan EU-rekisteriin.

Valitettavasti luonnos sisältää useita kohtia, jotka heikentävät Suomen puolustuskykyä

Heikon taloudellisen tilanteen vuoksi kertausharjoitusmäärät ovat olleet vuosia alhaisella tasolla. Asiaan tuskin saadaan parannusta tulevaisuudessakaan.

Nykyisin merkittävä reservin toimintakykyä ylläpitävä voima on vapaaehtoinen maanpuolustus. Reserviläisliittojen tärkein toimintalaji on kymmeniä vuosia ollut ammunta, joka on sotilaan välttämätön perustaito. Osana vapaaehtoista reservitoimintaa ovat syntyneet reserviläisammuntalajit, joissa aseena käytetään itselataavaa kertatulikivääriä.

Juuri nämä harrastusaseet ovat uuden direktiivin kieltolistalla. Jos direktiivin määräykset otetaan käyttöön, sadantuhannen suomalaisen reserviläisen ammunnan harjoittelu loppuu. Kustannuksia syntyy myös metsästyksen harrastajille: osana direktiiviä he joutuvat uusimaan kaikkien aseidensa luvat viiden vuoden välein.

Päätöksen vaikutukset ovat suuria ja kauaskantoisia, eikä niiden merkitystä maanpuolustuksen uskottavuuteen ja reserviläisten motivaatioon saa aliarvioida: pahimmillaan tuloksena on kymmenientuhansien harrastajien eroaminen reservistä. Myös koko nykyinen maanpuolustusratkaisumme on vaakalaudalla.

Kokonaan oma huolensa ovat direktiivin aiheuttamat kustannukset. Mikäli harrastusaseita kerätään pois, toimenpiteiden kustannusvaikutukset ovat merkittävät. Puolustuskykyaukon paikkaus vaatisi sekin vähintään kymmenien miljoonien eurojen vuosi-investoinnit kertausharjoitusmäärien kasvattamiseen.

Keski-Euroopan valtioille direktiivi sopii, sillä ne kuuluvat jo Natoon ja puolustavat maitaan pääasiassa ammattiarmeijoiden voimin. Heikon taloustilanteen vuoksi voisikin todeta, että päätöksellään EU ajaisi Suomea Natoon heikentämällä merkittävästi Puolustusvoimien uskottavuutta.

Suurin pulma on se, ettei kiväärikielto Suomessa auta varsinaiseen ongelmaan, terrorismiin. Voimakkaat räjähdeaineet ovat hyvä esimerkki. Niiden käyttöä ja hallussapitoa on säännelty tarkasti, mutta siitä huolimatta terroristit Euroopan sydämessä ovat saaneet aineita käyttöönsä. Osaa asedirektiivin asetuksista voikin perustellusti kutsua ylireagoinniksi ongelmaan, jonka oikea korjaus vaatisi pitkäjänteisiä toimia.

Jarmo Pitkänen

kauppatieteiden maisteri, reservin luutnantti, MCSA ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat