Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko suurmiesten kodeilla ja patsailla merkitystä?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kotkaniemen pelastaminen on sinänsä hieno ja arvokas asia. Onhan kyse tasavaltamme kolmanteen presidenttiin, P. E. Svinhufvudiin kiinteästi yhdistetystä kodista eikä mistä hyvänsä luumäkeläisestä maatilasta. Muistosäätiölle onkin syytä toivottaa menestystä paikan vaalimisessa (HS Mielipide 18.11.).

Eri asia on, mikä merkitys rakennuksilla, patsailla, puistoilla ja muilla jälkimaailmalle jääneillä fyysisillä asioilla on suurmiesten elämäntyön esittelemisessä ylipäätään.

Presidentti Risto Rytin elämänvaiheet tunnemme hyvin poikkeamatta Huittisiin, jossa yhtä patsasta lukuun ottamatta on kovin vähän jäljellä hänen lapsuudenkodistaan. Häpeäkseni tunnustan, että en ole koskaan käynyt Tamminiemessä enkä Lepikon torpassa Pielavedellä. Silti uskallan sanoa osaavani arvioida oikein presidentti Urho Kekkosen poliittisen merkittävyyden.

Ranskan viidennen tasavallan luojan Charles de Gaullen saavutukset ovat kiveen hakattuja. Jo Pariisin päälentokentän nimi kertoo tästä. Sitä vastoin Colombey-les-deux-Eglises, jossa hänen kotinsa oli ja jonne hänet on haudattu, ei välttämättä ole kansakunnan kollektiivisessa muistissa.

Amerikkalaisilla on kaunis tapa pystyttää monumentteja entisille johtajilleen. Niinpä George W. Bushilla on oma presidentillinen kirjastonsa Texasissa. Makuasia on, kuinka monin tavoin tietämättömäksi osoittautunut Bush nuorempi ansaitsi juuri tietoa symboloivan kirjaston lippulaivakseen.

Martti E. O. Korpela

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat