Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella ei ole varaa säästää lääkäreiden koulutuksesta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yliopistosäästöt jyrsivät joka alaa. Esimerkiksi Oulussa lääketieteen opiskelijoiden sisäänottomääriä on nostettu 15 vuoden aikana yli 25 prosenttia, ja opetushenkilökunnan määrä on vähentynyt 22 prosenttia. Ensi vuodelle säästöt ovat vain jyrkentyneet: opetuslääkäreiden palkkamäärärahoista aiotaan leikata paikoin jopa puolet. Lääketieteen alan suurimmat huolet eivät olekaan tutkimus ja opetusmetodit vaan potilasturvallisuus. Onko meillä todella varaa säästää koulutuksesta?

Sote-uudistusta on puitu väsymykseen asti, ja säästöjä pitäisi saada. Tärkein yksittäinen rahankäytön päättäjä on tavallinen lääkäri, joka kirjoittaa lääkkeet, sairauslomat ja lähetteet diagnostisiin tutkimuksiin, jatkohoitoihin ja kuntoutuksiin.

Jos peruskoulutus on puutteellista, koko hoitoketju vaarantuu ja kulujen kertautuminen alkaa näkyä joka portaalla: epävarmuudessa tehtyjä turhia lähetteitä pahimmillaan vääriin tutkimuksiin, diagnoosin lykkääntyessä pitkittyviä poissaoloja ja moninkertaisia lääkärikäyntejä. Puhumattakaan pahimmillaan katastrofaalisista inhimillisistä kärsimyksistä, joihin puutteellisin taidoin tehdyt väärät hoitopäätökset voivat johtaa.

Kuinka nopeasti koulutuksen säästöt katoavat tähän noidankehään? Kun vielä huomioi, että lääkärikoulutettavat ovat edelleen fiksuja ja vastuuntuntoisia nuoria, tietoisuus taitojen vajavaisuudesta nostaa kynnyksen laajaa perusosaamista vaativan terveyskeskustyön edessä korkeaksi. Tällöin koulutetut eivät edelleenkään päädy sinne, missä lääkäripula on suurin.

Asia koskettaa ihan jokaista meistä. Myös yksityispuolen erikoislääkärit ja työterveyslääkärit ovat saaneet peruskoulutuksensa valtion varoilla. Öisin ja juhlapyhinä jokainen meistä on tasa-arvoisesti julkisen terveydenhuollon varassa.

Jos sairastuu äkillisesti ja vakavasti tai joutuu onnettomuuteen, vaativaa sairaanhoitoa tarjoaa ainoastaan julkinen terveydenhuolto, jossa vastassa saattaa olla se nuori ja epävarma lääkäri, joka täydestä sydämestään toivoo, että osaa tehdä oikeita ratkaisuja eikä jää vastuunsa kanssa yksin.

Suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän päämääränä pitää olla potilaan paras ja kulmakivenä osaava henkilökunta. Rakenteita on aivan turha muuttaa, jos ei ole hyvin koulutettuja työntekijöitä.

Sannamari Lepojärvi

lääkäri, Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat