Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isän menetys erossa jättää jälkiä lapseen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viime vuosikymmenien aikana naisten ja miesten roolit ovat muuttuneet. Kun 1950- ja 60-luvuilla naiset pitivät lasten kasvattamista elämäntehtävänään, nykyään vain harvat ovat valmiita uhraamaan uransa lasten vuoksi.

Nykyäidit kuluttavat valtaosan ajastaan kodin ulkopuolella töissä ja työn jälkeen tasavertaisesti harrastuksissa. Myytti lapsilleen uhrautuvasta äidistä on kyseenalaistettu.

Isät ovat ottaneet yhä suuremman roolin lasten kasvatuksessa. Yhä useammat isät ottavat isyysvapaata, huolehtivat lastensa kuljetuksista päiväkoteihin ja harrastuksiin, auttavat lapsia läksyjen teossa ja huolehtivat lapsista iltaisin äidin ollessa poissa.

Vaikka isien ja äitien roolit ovat muuttuneet, perhepolitiikka on säilynyt samana. Vaikka lapsen edun mukaista on, että lapsi säilyttäisi erotilanteessa hyvän yhteyden molempiin vanhempiin, oikeus useimmiten määrää lapsen asumaan äidin luona. Äidin katsotaan yhä omistavan lapsensa yksin, vaikka isällä olisikin paremmat taloudelliset ja muut edellytykset lapsen kasvattamiseen.

Päätösten perusteena on usein lastensuojelun tekemä puolueellinen olosuhdeselvitys. Liki puoli miljoonaa lasta on menettänyt yhteyden toiseen vanhempaansa joko kokonaan tai osittain. Yli 90 prosenttia on tapauksia, joissa yhteyden menettänyt vanhempi on isä. Isän menetys sattuu pahasti ja jättää jälkensä lapseen.

Tutkimus on osoittanut, että nuorten syrjäytymisen taustalla on usein isän menetys erotilanteissa.

Lastensuojelun perusta on lapsen etu. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan jokaisella lapsella on oikeus tulla kuulluksi. Myös lastensuojelulain mukaan lasta on kuultava. Kuitenkin lapsen huoltoa koskevat päätökset tehdään usein lasta kuulematta. Myös psykiatrit ovat valittaneet, että oikeuden päätökset tehdään asiantuntijalausunnoista piittaamatta.

Tärkeintä on, että lapsen mielipiteitä ja näkemyksiä alettaisiin ottaa huomioon päätöksissä, jotka koskevat lapsen asumista, huoltajuutta ja toisen vanhemman tapaamisoikeutta. Lastensuojelun käytännön työssä pitäisi päästä irti vanhanaikaisesta käsityksestä, että äiti on aina paras huoltaja.

Julkisuudessa on esitetty, että isän vastuuta lapsen huollosta lisättäisiin. Samanaikaisesti sekä lastensuojelusta vastaavat sosiaalityöntekijät että oikeuslaitos toimivat päinvastaisesti lisäämällä yksinhuoltajaäidin taakkaa, kun lapsen yksinhuoltajuus annetaan äidille. Tämä lisää naisten eriarvoisuutta ja vaikeuttaa naisten urakehitystä.

Lapsen edun mukaista on vahvistaa isän asemaa huoltajuuskiistoissa. Isälle ja äidille on annettava yhtäläinen tapaamisoikeus. Tämä on myös äitien etu. Naisen työssäkäynti vaikeutuu, kun äidille annetaan yksinhuoltajuus ja isän vastuu vähennetään minimiin.

Antamalla isälle enemmän vastuuta lapsen kasvattamisesta äidit voivat keventää lastenhoidosta aiheutuvaa taakkaa. Tämä vahvistaisi naisten asemaa työelämässä.

Rainer Nordberg

arkkitehti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat