Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahastojen purkaminen kurittaisi työssä käyviä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kimmo Kiljunen kysyi (HS Mielipide 21.11.), mitä järkeä on säästää rahaa eläkerahastoihin, kun nekin rahat voisi kuluttaa nyt ja tukea samalla talouden toimeliaisuutta. Kiljunen epäili, että rahastointi kohtelee eläkeläisiä epäoikeudenmukaisesti.

Työeläkejärjestelmiä on kahdentyyppisiä. Toisessa palkansaajat ja yritykset maksavat samaan aikaan eläkkeellä olevien eläkkeet. Toisessa palkansaaja säästää itse itselleen eläkkeen. Nämä ovat ääripäät. Väliin mahtuu monenlaisia hybridejä.

Jos väestön ikärakenne ei muuttuisi eli työssä käyvien ja eläkkeellä olevien suhde pysyisi ennallaan vuodesta toiseen, ikäluokkien välisen tulonjaon kannalta olisi kai se ja sama, kumman malliin mukainen eläkejärjestelmä valittaisiin.

Suomessa väestön ikärakenne muuttuu voimakkaasti 2030-luvun puoliväliin saakka. Tänä aikana eläkeiän saavuttavat vanhat ikäluokat ovat suurempia kuin työiän saavuttavat nuoret ikäluokat. Lisäksi eliniän todellinen piteneminen näyttää aina yllättävän. Siksi meillä on päädytty hybridimalliin, jossa ikärakenteen muutoksesta ja eliniän pitenemisestä aiheutuvaa eläkemaksujen nousupainetta puretaan rahastoihin kerättävien varojen tuotolla.

Vuotuiset eläkemenot rahoitetaan aina talouden vuotuisesta arvonlisäyksestä. Arvonlisäys tarkoittaa palkkoja, korkotuloja ja osinkoja. Eläkemenot ovat näiden tulojen uudelleenjakoa työssä käyvien ja eläkeläisten kesken.

Kiljusen ehdotus rahastojen purkamisesta ja eläkkeiden korottamisesta tarkoittaisi, että aiempaa suurempi osa työssä käyvien luomista tuloista ohjattaisiin eläkeläisille. Jos rahastot purettaisiin, työssä käyvien pitäisi tehdä entistä pidempää päivää entistä tehokkaammin tai maksaa eläkemaksuja suurempi osa tuloistaan.

Suurelle osalle nykyisistä työssä käyvistä Kiljusen ehdotus on tyly. Jos eläkerahastot purettaisiin, he joutuisvat maksamaan omasta eläketurvastaan entistä korkeamman hinnan.

Hinta olisi myös huomattavasti suurempi kuin mitä nykyiset eläkeläiset ovat maksaneet omastaan.

Mikko Spolander

finanssineuvos, valtiovarainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat