Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veroja pitää verrata kilpailijamaihin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Peter Lund käsitteli mielipidekirjoituksessaan (HS 21.11.) teollisuuden energiaverotusta. Se on Suomessa suunnilleen samaa tasoa tai jopa korkeampi kuin kilpailijamaissa.

On totta, että teollisuuden sähköveron taso on alempi kuin muilla käyttäjillä. Se on kuitenkin EU-sääntöjen mukainen ja otettu EU:ssa käyttöön siksi, että erityisesti maailmanlaajuisessa kilpailussa kamppaileva energiavaltainen teollisuus ei menettäisi suhteettomasti kilpailukykyään EU:n ulkopuolisille maille, joissa tehtailla on alhainen energiaverotus. Suomen teollisuuden sähköveroja ei tule verrata kuluttajien veroihin vaan kilpailijamaihin.

Lundin mukaan tämä niin sanottu tuki on vastikkeetonta. Esimerkiksi metsäteollisuus työllistää Suomessa suoraan 42 000 ja välillisesti 160 000 ihmistä. Vientituloja metsäteollisuuden tuotteet tuovat 11 miljardia euroa vuodessa. Metsänomistajien tulovirta on 1,6 miljardia euroa vuodessa.

Lundin mukaan tämä ei edistä uusiutuvaa energiaa. Metsäteollisuuden yhteydessä tuotetaan lähes 70 prosenttia Suomen uusiutuvasta energiasta. Uusien investointien myötä uusiutuva energia lisääntyy ilman energiatukia määrällä, joka on suurempi kuin Suomessa tuulivoimalle vuodelle 2025 asetettu tavoite.

Lundin mukaan tämä ei edistä energiatehokkuutta. Metsäteollisuus on viime vuosina tehnyt 300 miljoonan euron energiatehokkuusinvestoinnit. Niillä säästetään joka vuosi energiaa määrä, joka vastaa lähes 400 000 omakotitalon energiankäyttöä.

Lund totesi myös, että Suomen teollisuuden kustannuksia voidaan nostaa energiaverojen korotuksilla 500 miljoonaa euroa vuodessa heikentämättä kilpailukykyä. Väite on absurdi. Kansallisen energia- ja ilmastostrategian valmistelu on aloitettu. Toivottavasti siihen liittyvät päätökset tehdään faktojen pohjalta yhteiskunnan kokonaisedun mukaisina.

Jouni Punnonen

energiajohtaja, Metsäteollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat