Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuus erilliseksi oppiaineeksi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kirjojen lukeminen parantaa ajattelun taitoja. Tätä ovat monet tutkimukset toitottaneet, mutta siltikään sitä ei koulumaailmassa täysin ymmärretä.

Peruskoulun äidinkielen tunneilla käydään läpi paljon vaikeita ja monimutkaisia kielioppiasioita, vaikka kirjojen lukeminen olisi avain oppilaiden kielitaidon kehittämiseen.

Ajattelemme omalla äidinkielellämme. Siis ainoa tapa kasvattaa ajattelun taitoja on kielitaidon parantaminen. Siihen kirjallisuus on loistava keino. Silti kirjallisuuden merkitystä usein vähätellään ja jopa halveksutaan.

Yksi hyvä ratkaisu olisi kirjallisuuden lisääminen omaksi oppiaineekseen ensimmäiseltä luokalta alkaen.

Oppilaiden järjestelmällinen tutustuttaminen kirjallisuuteen loisi joukon nuoria lukijoita. Se näkyisi varmasti oppimistuloksissa. Opiskelun myöhemmissä vaiheissa voisi lukea myös muita oppiaineita tukevaa kirjallisuutta, mikä palvelisi laajempien kokonaisuuksien ymmärtämistä.

Varsinkin peruskoululaisille äidinkielen ja kirjallisuuden opiskelun tulisi olla ennen kaikkea kirjojen lukemista. Vasta kun opiskelija on oppinut näkemään ja tuntemaan kirjojen kautta kielen hienoimmat rakenteet, niiden tietoinen opettelu ja soveltaminen tulevat mahdollisiksi. Nykyään peruskoulussa luetaan kirjoja surkuteltavan vähän, vaikka oppiaineen nimessä on – valitettavasti toiselle sijalle piilotettuna – sana ”kirjallisuus”.

Konsta Tarnanen

opiskelija, Kerimäki, Savonlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat