Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnistaako koulu muutoksen?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pekka Räihän mukaan (HS Mielipide 14.11.) koulu elää menneessä eikä osaa vastata lasten odotuksiin. Räihä haluaa oppilaiden ja opettajien yhdessä suunnittelevan koulutyötä. Hänen mukaansa koulua voisi käydä siten, että se maailma, jossa nuoret nyt elävät, otetaan opiskelun ja tarkastelun kohteeksi. ”Itselle tärkeät, autenttiset kokemusmaailmassa olevat asiat, motivoivat toisen tarjoamia asioita enemmän.”

Tämä on hyvin sanottu. Omasta maailmasta lähtevä oppiminen korostuu myös ammatillisessa ja korkeakouluopetuksessa. Asia ei ole tärkeä pelkästään siksi, että nuoria lähellä olevat asiat motivoivat. Kyse on siitä, että nuoret ovat eturintamassa ratkaisemassa omaan maailmaansa liittyviä lähitulevaisuuden haasteita, joihin ei ole vielä ratkaisua.

Maailmanlaajuisesti runsas miljardi 15–24-vuotiasta nuorta on tulossa työelämään. Vanha korporaatiomaailma ja sen tapa organisoitua, hyödyntää ihmisten luovuutta ja luoda työpaikkoja ei tule tätä ratkaisemaan. Vanha maailma on pikemminkin vapauttamassa väkeä, myös senioreita, takaisin vapaaseen työvoimaan.

Merkkejä työelämän muutoksesta nähdään kaikkialla. Yhdysvalloissa kolmannes työvoimasta toimii freelancereina. Euroopassa tuskaillaan pitkittyneen nuoriso- ja rakennetyöttömyyden kanssa. Kilpailu työpaikoista on kovaa myös Aasiassa. Kehitysmaissa painitaan työmahdollisuuksien puutteen ja lisääntyvän turhautumisen kanssa. Lisää alueellisia konflikteja ja pakolaisvirtoja on luvassa. Työttömät ja merkityksettömyyttä kokevat ihmiset ovat hedelmällinen alusta radikaaleille liikkeille ja terrorismille.

Olemme ilmeisen muutoksen edessä siinä, miten merkityksellisyyttä ja työtä luodaan ja mahdollistetaan ympäri maailmaa. Koulutus on keskeisessä roolissa uuden tunnistamisessa ja kehittämisessä.

Vaarana on, että vanhan maailman opettajat ja työelämän edustajat kehittävät koulutusta tunnistamatta muutosta ympärillään.

Meillä on nyt oiva paikka kehittää kokeilevaa, nuorten omasta merkitysmaailmasta lähtevää ja sitä edistävää koulutusta. Samalla olemme ratkaisemassa täysin uudenlaisten työmahdollisuuksien ilmenemistä.

Jari Handelberg

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat