Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusmääräykset uhkaavat hirsirakentamista

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juulia Mikkola nosti ansiokkaasti esille yhä pahenevan rakentamisen kriisin (HS Vieraskynä 14.11.). Yksi huikeimpia esimerkkejä harharetkestä on suomalaisen puurakentamisen ja etenkin hirsirakentamisen alasajo.

On tunnustettava tosiasiat: Suomessa on panostettu vain teollisen mittakaavan puunkäyttöön. Hirrenveisto ja miestyövaltainen massiivipuurakentaminen ovat jääneet vaille tukea ja kehitystä. Alan koulutusta ei juuri ole, ja metsien käsittelyssä on unohdettu hyvän sahatukin ja hirren laatukriteerit.

Pahiten hirsirakentamista uhkaa kuitenkin rakennuslainsäädäntö. Rakennusmateriaalien hiilijalanjälkeä ja itse rakentamisen energiankulutusta ei huomioida rakentamismääräysten energiavaatimuksissa ollenkaan.

Puu- ja erityisesti hirsirakentaminen on ekologisesti ylivoimainen vaihtoehto, jos energiatase lasketaan ottaen huomioon rakennusmateriaalit ja rakennuksen sitoma hiili sen elinkaaren aikana.

Lisäksi rakennuksen eliniän odotus ja korjattavuus tulisi huomioida. Myös massiivisen rakenteen lämmönvarauskyky jää huomiotta, kuten Juulia Mikkola huomautti.

Yhä useammin hirsitalohaaveen taustalla on pettymys nykyrakentamiseen. Pahimmillaan seurauksena on ollut homealtistuminen tai kemikaaliyliherkkyys.

Parhaillaan valmisteilla olevan rakennuslain sisällöstä ja tarkoitusperistä ei ole käyty avointa keskustelua. Edessä ovat asuntokannan terveysremontti ja jälleenrakennusurakka.

Tukeutuminen puurakentamisen mahdollisuuksiin tässä tilanteessa voisi olla paitsi hyvä keino luoda tervettä rakennuskantaa myös suuri piristysruiske pk-yrityksille. Esimerkkinä olkoon Itävalta, jossa puurakentamisen pieniä, alle kymmenen työntekijän pk-yrityksiä on liki 1 500 ja alan liikevaihto on lähes 1,5 miljardia euroa.

Puu- ja hirsirakentamisessa on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia muun muassa julkisessa rakentamisessa, tuotantorakennuksissa ja kemikaalittomien, terveiden talojen rakentamisessa. Miksi hirsi ei sopisi suomalaiseen kaupunkirakentamiseen? Joka sitä epäilee voi käydä tutustumassa vaikkapa Puu-Käpylään.

Hannes Hyvönen

Leppävirta

Jarmo Pyykkö

Inari

Meinrad Rohner

Hyrynsalmi

hirsialan yrittäjiä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat