Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi valtio rikkoo eläkeikää koskevan sopimuksen?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ajat ovat kovat. Ymmärrän hyvin, että jokaisen on tingittävä saavutetuista eduistaan. Hyväksyn vastahakoisesti lomarahojen leikkaukset ja työajan pidennyksen, mutta sitä en pysty millään hyväksymään, että tehty sopimus rikotaan.

Ministerit Juha Sipilä (kesk) ja Hanna Mäntylä (ps) ovat antaneet lakiesityksen, jolla puututaan ammatillisiin eläkeikiin, joista on aiemmin tehty sopimus. Ovatkohan ministerit kiireiltään lainkaan ehtineet perehtyä tähän pieneen osaan eläkeuudistusta?

Julkisen sektorin työntekijät saivat osana vuoden 1989 eläkeuudistusta mahdollisuuden käyttää valintaoikeutta ja säilyttää alempi ammatillinen eläkeikä. Oman ammattikuntani osalta tämä ammatillinen eläkeikä on 58 vuotta.

Valintaoikeutta käyttävät tekivät työnantajan kanssa sopimuksen ammatillisesta eläkeiästä. Sopimus allekirjoitettiin ja lähetettiin työnantajalle. Erityisesti korostettiin sitä, että sopimus on sitten täysin sitova ja sopimusehtojen mukaisesti palvelussuhteen pitää jatkua yhtäjaksoisesti, jotta sopimus pysyy voimassa.

Nyt sosiaali- ja terveysministeriö on kuitenkin antanut eduskunnalle lakiesityksen edellä mainitun sopimuksen yksipuolisesta muuttamisesta niin, että ammatillista eläkeikää korotetaan enimmillään kahdella vuodella. Lakiesityksen ovat allekirjoittaneet Sipilä ja Mäntylä.

Tietysti voi ajatella, ettei korotus ole kovin suuri, mutta kysymys on periaatteesta ja luottamuksesta. Voiko valtio yksipuolisesti muuttaa sopimusta ja näin pettää työntekijänsä?

On täysin juridista kikkailua, jos 25 vuoden jälkeen väitetään, ettei sopimus ole ollutkaan molempia osapuolia sitova. Kaikki ovat vain kuvitelleet niin tähän asti. Olisi voinut ajatella, että edes valtiovallalla olisi jonkinlainen moraalinen velvollisuus noudattaa sopimuksia, mutta näin ei näköjään ole. Pettymys on valtava.

Uudistuksen kokonaisvaikutus on varmuudella kielteinen, jos otetaan huomioon uudistuksen vaikutus ”petettyjen” työtehoon nyt ja varsinkin työuran lopun ”pakkotyöhön”.

Uudistus koskee hyvin pientä joukkoa julkisen alan työntekijöitä, ja uudistuksen vaikutus kokonaisuuteen on häviävän pieni. Kannattaako Sipilän korostama luottamus pettää näin pienen asian vuoksi?

Jarmo Linden

rikosylikonstaapeli, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat