Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unettomuuden lääkekorvauksissa on säästämisen varaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sadattuhannet suomalaiset hoitavat unettomuuttaan lääkkeillä, monet jatkuvasti. Valtakunnallisten suositusten mukaan lääkehoito ei kuitenkaan ole unettomuuden ensisijainen hoitomuoto, eikä sen pääsääntöisesti tulisi olla jatkuvaa. Jos yleisimmän unilääkkeen tsopiklonin valmisteyhteenvedon mukaan hoidon tulisi kestää alle neljä viikkoa, miksi Kela korvaa kolmea hoitokuukautta vastaavan 100 tabletin pakkauksen?

Hallitus toivoi säästävänsä 50 miljoonaa euroa lääkekorvauksista mutta joutui puolittamaan tavoitteen (HS Kotimaa 17.11.). Onko säästöpäätöksiä tehtäessä havaittu, että noin 10 miljoonaa voisi säästää lopettamalla nykysuositusten vastaisten ja useimmille potilaille haitallisten rauhoittavien lääkkeiden ja unilääkkeiden korvaamisen?

Useista lyhytaikaisen unettomuuden hoitoon käytetyistä pienistä pakkauksista ei makseta Kela-korvausta, mutta kalliimmista 100 tabletin pakkauksista maksetaan. Korvausta ei myöskään saa melatoniinista, joka on unihygienian rinnalla ensisijainen hormonaalinen lääkehoito unettomuuteen.

Huomioitavaa on, että tavallisin syy pitkittyneeseen unilääkkeen käyttöön ei ole tahallinen väärinkäyttö vaan tottuminen. Riippuvuudesta, haittavaikutuksista ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista ei aiemmin ollut riittävästi tietoa.

Jos toimisin lääkärintyössäni oikeaoppisesti, kutsuisin reseptien uusimispyyntöjen perusteella useita potilaita päivässä vastaanotolleni keskustelemaan unettomuuden hoidosta. Tämä ei käytännössä ole mahdollista. Mahdollista sen sijaan on ylemmältä tasolta kohdentaa resurssit järkevästi ja lopettaa lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettujen lääkkeiden pitkäaikaiskäytön korvaamista sekä rajoittaa suurten pakkausten saatavuutta.

Tärkeintä on kuitenkin jakaa tietoa nykyisistä hoitosuosituksista ja ohjata resursseja ja tukea unilääkevieroitukseen ja lopettamishaluisille. Tietoa ja tukea voitaisiin jakaa lääkärin vastaanoton lisäksi hoitajakäynneillä, apteekin tiskillä, vertaistukiryhmissä ja medioissa.

Unettomuutta tulee hoitaa – suosituksia seuraten.

Anna Svärd

lääkäri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat