Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vilkas Wilma-keskustelu jatkuu: ohjelmaa käytetään oppilaiden selän takana, eikä opettajilla riitä aikaa hyvin käyttäytyvien huomioimiseen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
wilma.edu.hel.fi
Kuva: wilma.edu.hel.fi

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla on viime päivinä keskusteltu koulujen ja vanhempien välillä käytettävästä sähköisestä viestintäpalvelusta Wilmasta.

Tänään keskiviikkona opettaja Hannu Tuominen kiinnittää huomionsa siihen, että oppilaat eivät näytä olevan ollenkaan mukana keskustelussa. Tuomisen mukaan keskustelu voi onnistua vain, jos oppilaat, koulun varsinaiset toimijat, ovat siinä mukana. Nimimerkki Parhaansa yrittävä opettaja puolestaan kirjoittaa Wilman ongelman olevan se, ettei opettajan aika riitä siihen, että jokainen asiallisesti käyttäytyvä oppilas saisi merkintöjä hyvin tehdystä työstä.

Eilen tiistaina äänessä olivat vanhemmat, joiden mukaan opettajien käytöksessä Wilmassa olisi toivomisen varaa.

Keskustelu alkoi, kun nimimerkki Väsynyt opettaja kirjoitti vanhempien kuormittavan opettajia Wilman kautta ylilyönneiksi luonnehtimillaan tehtävillä, kysymyksillä ja pyynnöillä, joita ei kasvotusten esitettäisi.

Kerro oma kokemuksesi Wilmasta jutun lopussa olevalle lomakkeelle tai sähköpostilla osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

 

Kirjoittelua selän takana tulee välttää

Mielipidesivulla on keskusteltu masentavista Wilma-viesteistä. Viestijärjestelmää ei kannata tuomita sen perusteella, miten hyvin tai huonosti sitä on jossain osattu käyttää. Hyödyllisempää olisi jakaa mahdollisimman laajasti kokemuksia sellaisesta Wilman käytöstä, josta opettajat, huoltajat ja oppilaat ovat hyötyneet. Veikkaan, että hyviä kokemuksia on verrattomasti enemmän kuin huonoja, niistä vain ei kirjoitella lehtiin.

Mielipidekirjoituksissa opettajan silmäni kiinnittyi siihen havaintoon, että oppilaat eivät näytä olleen osallisina ollenkaan. Kokemusteni ja ymmärrykseni mukaan viestintä koulussa voi onnistua vain, jos oppilaat, koulun varsinaiset toimijat, ovat siinä mukana.

Ei riitä, että opettaja ja vanhemmat sopivat keskenään, mitä oppilaiden selän takana keskustellaan. Harva aikuinen pystyy kovin suurella panoksella sellaiseen sopimiseen osallistumaankaan. Tärkeämpää on, että oppilaiden kanssa sovitaan – heitä tosimielellä kuunnellen – Wilma-viestinnän periaatteet.

Parhaat ideat ovat yksinkertaisimpia. Olen esimerkiksi luokkani kanssa sopinut, että työskentelyä tehostaaksemme arvioin muutaman oppitunnin ajan jokaisen oppilaan tuntityöskentelyn arvosanalla, jonka perusteet yhdessä sovimme. Oppilaiden toivomuksesta olen myös silloin tällöin keskittynyt antamaan Wilman tarjoamia positiivisia palautelauseita.

Ylipäätään ajattelen, että varsinkin yläluokilla pitää välttää oppilaan selän takana kirjoittelua. Ei ehkä ole kauhean suuri yllätys, että tarve kirjoitella kielteisiä viestejä tyyliin ”Maija keikkuu tuolilla eikä keskity” vähenee huomattavasti, kun pelisäännöt on mietitty etukäteen oppilaiden kanssa ja niistä on kerrottu huoltajille.

Koulu ei kehity, ellemme ota oppilasta uudella tavalla osalliseksi oppimisensa suunnitteluun ja arviointiin. Myös Wilman ja muiden viestintäjärjestelmien käyttöä kannattaisi miettiä tästä näkökulmasta.

Hannu Tuominen

opettaja, Helsinki

 

Opettajan aika ei riitä huomioimaan kaikkia asiallisesti käyttäytyviä oppilaita Wilmassa

Tuskin kukaan haluaa kuulla ikäviä asioita lapsensa koulunkäynnistä. Kun tänä syksynä aloitin uuden ekaluokan kanssa, ajattelin, etten kuormita Wilmaa kielteisillä merkinnöillä. Merkitsin vain tekemättömät läksyt ja myöhästymiset, koska se kuuluu opettajan velvollisuuksiin.

Tästä seurasi se, että muutamasta kotiin soitetusta puhelusta huolimatta useille vanhemmille tuli arviointikeskustelussa yllätyksenä, ettei lapsen koulukäynti ollutkaan sujunut mallikelpoisesti.

Wilmassa on paljon hyvää, mutta ongelma on se, ettei opettajan aika riitä siihen, että jokainen asiallisesti käyttäytyvä oppilas saisi merkintöjä hyvin tehdyistä töistä. En usko, että opettajilla on aikaa tai halua tehdä merkintöjä huvikseen tai vanhempien kiusaksi.

Merkinnöistä on iloa koulutyössä, jos vanhemmat seuraavat niitä päivittäin ja ottavat ne puheeksi lapsensa kanssa. Oma tavoitteeni kodin ja koulun yhteistyössä on se, että vanhemmat kokisivat opettajan olevan samalla puolella heidän kanssaan, tavoitteena aina lapsen paras.

Parhaansa yrittävä opettaja

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Pojastani on tullut yläasteen aikana liki sata kielteistä Wilma-viestiä

Toivoisin opettajakunnalta osaamisen päivitystä palautteen antamisessa. Vanhempana tunnen äärimmäistä väsymystä jatkuvaan kielteiseen viestittämiseen Wilman kautta. Yläasteen aikana pojastani on tullut Wilmaan liki sata kielteistä viestiä. Kertaakaan ei ole annettu esimerkiksi jälki-istuntoa tai puhuttelua.

Opettajat arvioivat Wilman kautta jatkuvasti lapsiamme ja pahimmillaan heidän luonteenpiirteitään: liian ujo, liian äänekäs, liian levoton, liian hiljainen.

Ainakin itse vanhempana koen, että Wilma on korvannut keskustelun ja myönteisen kannustamisen. Opettaja merkitsee asian Wilmaan, ja asia on näin käsitelty. Jokaisesta lapsessa on ihan varmasti myös myönteisiä asioita. Niistä tehdyt merkinnät kannustavat jaksamaan huonossakin tilanteessa.

Väsynyt äiti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Wilma-viesteistä pitää laatia selvät pelisäännöt, vertaus reaaliaikaiseen rikosrekisteriin on osuva

Nimimerkki Väsynyt opettaja kirjoitti (HS Mielipide 22.11.) vanhempien Wilma-viesteistä. Vanhempana olen kohdannut koulun suunnalta tullutta ahdistavaa palauteryöppyä, esimerkiksi: ”Oppilas ei pessyt käsiään.”

Olisiko rakentavampaa laatia yhteinen ja selkeä Wilma-opas koulun ja kodin väelle? Selkeyttäisikö se viestintää? Nyt opettajasta riippuen Wilma-merkintöjen laajuus vaihtelee, ja viestintä on melko epäyhtenäistä.

Ohjeistus ytimekkääseen ja lyhyeen viestintään olisi paikallaan vanhemmankin mielestä. Me vanhemmat emme ole saaneet ohjeistusta Wilman käyttöön.

Voisiko Wilman sisällön kääntää päälaelleen? Kielteisten asioiden listaamisen sijaan painotettaisiin myönteisten asioiden ja oppilaan vahvuuksien huomioimista Wilman tuntimerkinnöissä. Nyt osoitellaan lähes yksinomaan oppilaan huonosti menneitä asioita.

Huoltaja voi tiedostamattaankin vastata kielteiseen viestintään kielteisellä viestinnällä. On selvää, ettei opettajien ja huoltajien resurssit riitä intensiiviseen ja tarpeettoman runsaaseen viestintään.

Avaan kauhuissani Wilman tuntimerkinnät. Vertaus reaaliaikaiseen rikosrekisteriin on surullisen osuva. Milloin oppilaan hyvä käytös ja vahvuudet muistetaan yhtä pontevasti kuin huono käytös?

Kielteinen osoittelu ei tue oppilaan myönteistä kehitystä. Esimerkiksi erityisoppilailla syntilista voi olla loputon eikä myönteisiä asioita huomioida ehkä lainkaan.

Väsynyt vanhempi

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat