Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä odotan YK:n ilmastokokoukselta?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen YK:n pääsihteerinä vieraillut monissa ilmastonmuutoksen ravistelemissa paikoissa ja keskustellut maailman johtajien ja kansalaisten kanssa maailmanlaajuisen ratkaisun tärkeydestä.

Miksi tämä asia on minulle niin tärkeä? Haluan lastenlasteni voivan nauttia terveellisen planeetan rikkaudesta. Suren pahenevia tulvia, kuivuutta ja tulipaloja sekä katoavia saarivaltioita ja sukupuuttoon kuolevia eläinlajeja.

Meillä on moraalinen vastuu auttaa köyhiä ja haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, jotka ovat vaikuttaneet vähiten ilmastonmuutoksen pahenemiseen mutta jotka joutuvat kärsimään sen vaikutuksista.

Ilmastonmuutokseen mikään maa ei voi vastata yksin. Missä tahansa tehdyt kasvihuonekaasupäästöt vaikuttavat kaikkialla vaarantaen elämiä ja elinkeinoja. Taloudellinen vakaus ja kansojen turvallisuus ovat uhattuina. Vain YK:n kautta voimme puuttua yhdessä tähän globaaliin ongelmaan.

Neuvotteluprosessi on ollut hankala, mutta viimein näemme tuloksia. Jo yli 166 maata on julkistanut kansalliset ilmastotavoitteensa. Nämä maat tuottavat yli 90 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Jos suunnitelmat toteutuvat, maapallon tällä vuosisadalla tapahtuva lämpötilan nousu saadaan rajattua noin kolmeen asteeseen.

Päästöjä on kuitenkin rajoitettava niin paljon, että lämpötilan nousu saadaan rajattua alle kahteen asteeseen. Meidän on myös autettava maita sopeutumaan ilmastonmuutoksen nykyisiin vaikutuksiin. Mitä pikemmin toimimme, sitä enemmän voimme saavuttaa vakautta, kestävämpää talouskasvua, puhtaampaa ilmaa ja vettä sekä parempaa terveyttä. Pariisin ilmastokokous on käännekohta kohti vähähiilisempää ja ympäristöystävällisempää tulevaisuutta.

Kaikkialla maailmassa muutos on käynnissä. Kaupungit, yritykset, sijoittajat, uskonnolliset johtajat ja kansalaiset ovat tarttuneet toimeen vähentääkseen päästöjä ja lisätäkseen yhteisönsä kykyä käsitellä ilmastonmuutoksen seurauksia. Hallituksilla on nyt vastuu laatia Pariisissa sitova sopimus, joka määrittelee selvät pelisäännöt.

Uskon, että yhteisymmärrys on lähellä. Aiemmin tässä kuussa G20-johtajat ilmaisivat sitoutuneensa ilmastotoimiin. Yli 120 valtionpäämiestä osallistuu Pariisin kokoukseen terrori-iskujen aiheuttamista turvallisuushuolista huolimatta.

Pariisin kokouksen onnistumiseen tarvitaan neljää asiaa: kestävyyttä, joustavuutta, solidaarisuutta ja uskottavuutta.

Kestävyyden suhteen Pariisin on tarjottava pitkän aikavälin visio siitä, kuinka alle kahden asteen lämmönnousutavoitteeseen päästään ja lähetettävä viesti kaupalliselle sektorille siitä, että maailmantalouden muutos vähähiiliseksi on vääjäämätöntä.

Joustavuutta tarvitaan, jottei sopimusta tarvitse jatkuvasti neuvotella uusiksi. Sen on pystyttävä mukautumaan maailmantalouden muutoksiin ja luomaan tasapainoa kehittyneiden maiden johtajaroolin ja kehitysmaiden kasvavien vastuiden välillä.

Sopimuksen on osoitettava solidaarisuutta muun muassa kehitysmaille taloudellisena ja teknologisena apuna. Kehittyneiden maiden on pidettävä lupauksensa tukea kehitysmaita sadalla miljardilla dollarilla vuosittain vuoteen 2020 mennessä.

Lisäksi sopimuksen on näytettävä uskottavasti, kuinka ilmastonmuutoksen paheneviin seurauksiin aiotaan puuttua. Sopimuksen on sisällettävä säännöllisiä viisivuotissyklejä, joissa hallitusten on arvioitava ja vahvistettava kansallisia ilmastosuunnitelmiaan tieteen vaatimusten mukaisesti. Lisäksi sopimukseen on sisällytettävä läpinäkyvät mekanismit, joilla edistystä seurataan.

Pariisin kokouksen menestys riippuu maailman johtajista. Nyt on maalaisjärjen, kompromissien ja yhteisymmärryksen aika.

Ban Ki-moon

YK:n pääsihteeri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat