Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjoittelua selän takana tulee välttää

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla on keskusteltu masentavista Wilma-viesteistä.

Viestijärjestelmää ei kannata tuomita sen perusteella, miten hyvin tai huonosti sitä on jossain osattu käyttää. Hyödyllisempää olisi jakaa mahdollisimman laajasti kokemuksia sellaisesta Wilman käytöstä, josta opettajat, huoltajat ja oppilaat ovat hyötyneet. Veikkaan, että hyviä kokemuksia on verrattomasti enemmän kuin huonoja, niistä vain ei kirjoitella lehtiin.

Mielipidekirjoituksissa opettajan silmäni kiinnittyi siihen havaintoon, että oppilaat eivät näytä olleen osallisina ollenkaan. Kokemusteni ja ymmärrykseni mukaan viestintä koulussa voi onnistua vain, jos oppilaat, koulun varsinaiset toimijat, ovat siinä mukana.

Ei riitä, että opettaja ja vanhemmat sopivat keskenään, mitä oppilaiden selän takana keskustellaan. Harva aikuinen pystyy kovin suurella panoksella sellaiseen sopimiseen osallistumaankaan. Tärkeämpää on, että oppilaiden kanssa sovitaan – heitä tosimielellä kuunnellen – Wilma-viestinnän periaatteet.

Parhaat ideat ovat yksinkertaisimpia. Olen esimerkiksi luokkani kanssa sopinut, että työskentelyä tehostaaksemme arvioin muutaman oppitunnin ajan jokaisen oppilaan tuntityöskentelyn arvosanalla, jonka perusteet yhdessä sovimme. Oppilaiden toivomuksesta olen myös silloin tällöin keskittynyt antamaan Wilman tarjoamia positiivisia palautelauseita.

Ylipäätään ajattelen, että varsinkin yläluokilla pitää välttää oppilaan selän takana kirjoittelua. Ei ehkä ole kauhean suuri yllätys, että tarve kirjoitella kielteisiä viestejä tyyliin ”Maija keikkuu tuolilla eikä keskity” vähenee huomattavasti, kun pelisäännöt on mietitty etukäteen oppilaiden kanssa ja niistä on kerrottu huoltajille.

Koulu ei kehity, ellemme ota oppilasta uudella tavalla osalliseksi oppimisensa suunnitteluun ja arviointiin. Myös Wilman ja muiden viestintäjärjestelmien käyttöä kannattaisi miettiä tästä näkökulmasta.

Hannu Tuominen

opettaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat