Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylimitoitettu postikiista tulisi lopettaa pikaisesti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yhteiskuntaneuvottelut ovat päässeet hyvään vauhtiin, kun hallitus antoi työmarkkinajärjestöille rauhan neuvotella työmarkkinasopimuksesta. Neuvotteluja varjostavat kuitenkin työnantajapuolen kokeilut Postin työehtokiistassa, kun se on lähtenyt mittaamaan Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun kestokykyä koko työantajakentän puolesta. Tarkoituksena näyttää olevan luoda Postista esikuva, jota voidaan käyttää tulevina vuosina työmarkkinoilla esimerkkinä työntekijöiden palkkojen leikkaukselle.

Julkisuudessa annetaan usein virheellinen kuva Postin kannattavuudesta. Tosiasiassa perinteinen jakelupuoli on ollut koko ajan tuloksellisesti positiivista. Tappiota Postille ovat tuoneet johdon pyrkimykset laajentua ulkomaille. Suomalaisia huvittaneet nimenvaihdokset Postista Itellaksi ja takaisin Postiin olivat osa tätä tappioita tuonutta kokeilua. Samaan aikaan ylimmän johdon palkat ovat nousseet ennätyslukemiin.

Tulosvastuu ei siis koske ylimmän johdon palkkoja vaan vain alimman portaan työntekijätason palkkoja. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan 1 400 euron bruttopalkoista oltaisiin leikkaamassa 400 euroa. Erityisesti yölisät hiertävät työnantajapuolta. Työntekijäpuoli taas haluaisi elää tekemällään työllä eikä hakea yhteiskunnalta rahallista tukea elämässä pärjäämiseen.

Postin neuvottelukiistaa hiertänyt vuokratyöntekijöiden korvaaminen lailliseen lakkoon osallistuvien työntekijöiden tilalle saatiin estettyä SAK:n uhattua lopettaa yhteiskuntaneuvottelut. Vuokratyöntekijöitä värvännyt SOL Henkilöstöpalvelut sai myös vakavan varoituksen Henkilöstöpalveluyritysten Liitolta. Palvelutyönantajien varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto kuitenkin myönsi Ylen A-Studiossa (20.11.), että Posti käyttää vuokratyövoimaa jatkuvasti.

Ammattiyhdistysliike on herännyt Postin kiistaan poikkeuksellisen ärhäkkäästi, kun Paun Heidi Nieminen on kertonut Postin johdon toimista keskellä kiistaa. Esimerkiksi kun vakituiset työntekijät ovat kieltäytyneet kouluttamasta omaan työhönsä rikkuria, työnantaja on käskenyt työntekijät kotiin.

Henkinen ilmapiiri ennen kiireistä joulukorttisesonkia on pannut työntekijät pelkäämään oman tulevaisuutensa puolesta.

Neuvotteluissa päästään parhaaseen lopputulokseen, kun kumpaakin osapuolta kunnioitetaan ja lopputulos palvelee kummankin osapuolen tarpeita. Herää kysymys, onko neuvotteluissa edellytyksiä päästä sopimukseen. Minusta ei ole, vaan neuvottelijat olisi syytä vaihtaa. Julkisuuden kautta annettu kuva neuvotteluista on ollut hyvin riitaisa.

Työnantajapuolen neuvottelijoiden puheet kiistan kestämisestä vuoden 2016 puolelle ovat kestämättömiä. Siksi vetoan SAK:n ja EK:n johtajiin: lopettakaa tämä ylimitoitettu kiista. Riitely ei palvele työntekijöiden tulevaisuutta eikä paranna Postin liiketoimintaa.

Sopu on löydettävissä – kyse on vain tahdosta. Työnantajapuolen neuvottelijoiden yksipuolinen sanelupolitiikka ei palvele Postin etua vaan kärjistää kiistaa entisestään.

Ari Wigelius

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat