Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n asedirektiivi vaikeuttaa reserviläistoimintaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ampumaharrastus, metsästäminen ja reserviläistoiminta ovat oleellisia, merkitykselliseen elämään kuuluvia asioita minulle ja monille suomalaisille. Aselakeja on tarkennettu ja kiristetty viime vuosina. Uusimmat täydennykset aselakiin tulevat voimaan joulukuun alussa.

Aselaissa on perustellusti puututtu muun muassa aseiden säilyttämiseen niin, etteivät ne joutuisi luvattomiin käsiin. Aseluvan saaminen on Suomessa tarkkaan säädeltyä, hankalaa sekä kallista. EU:n suunnitelma vielä tiukemmasta, puoliautomaattiaseet kieltävästä asedirektiivistä ei sovi Suomeen. Jarmo Pitkänen kommentoi (HS Mielipide 22.11.) asiaa osuvasti: ”Suurin pulma on se, ettei kiväärikielto Suomessa auta varsinaiseen ongelmaan, terrorismiin.”

EU:n asedirektiivi vaikeuttaisi oleellisesti reserviläisten ampumaharjoittelua. Kriisitilanteessa Puolustusvoimien aseista ei ole hyötyä, jos reserviläinen ei osaa niitä käyttää.

Katsaus historiaan ei anna uskottavaa näyttöä sille, että voisimme ulkoistaa maamme puolustamisen. Mielikuva ulkomaalaisten ammattisotilaiden joukoista Suomessa on vastenmielinen.

Oikeuspsykiatrina olen perehtynyt väkivaltarikollisuuteen muun muassa mielentilatutkimusten kautta. Suomalainen väkivalta assosioituu ennen kaikkea runsaaseen, humalahakuiseen alkoholinkäyttöön. Luvallisilla aseilla tehdyt rikokset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia, joskin ne ovat saaneet mediassa runsaasti huomiota. Todellisia ongelmia ovat kansainvälinen rikollisuus ja luvattomien aseiden kauppa.

Olen huolestunut siitä, mikä on ampumaharrastuksen, metsästämisen ja reserviläistoiminnan tulevaisuus Suomessa. Riskitöntä yhteiskuntaa ei voida rakentaa, ja hypoteettinen kuvitelma sellaisesta kuulostaa kolkolta paikalta.

Huono laki toimii pahimmillaan tavoitteitaan vastaan heikentämällä yhteisöllisyyttä ja lain arvostusta.

Mika Ehrnrooth

oikeuspsykiatrian erikoislääkäri reservin yliluutnantti, Vaasa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat