Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkea ei voi alueellistaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Itsehallintoalueiden tehtävien määrittely on alkamassa. Helsingin Sanomat kirjoitti kotimaansivuillaan (24.11.), että itsehallintoalueille voi tulla myös innovaatiorahoituskeskus Tekesin tehtäviä. Lisäksi todettiin, että itsehallintoalueet voisivat päättää Tekesin rahojen jaosta.

Tekes edistää suomalaista elinkeinoelämää ja sen menestymistä. Sen tavoite on luoda maailmanluokan tuotteita, palveluja ja liiketoimintaa. Onnistumista on arvioitava kriittisesti ja toimintaa kehitettävä. Nykyinen Tekes on valtio valtiossa, eikä se ole välttämättä saanut aikaan kaikkea sitä, mitä on odotettu.

Jos Tekesin päätösvaltaa ja valmisteluprosesseja siirretään itsehallintoalueille, tarvitaan alueille omat valmistelukoneistot. Alueiden väliset erot kasvavat, sillä se, mikä on uutta jossain päin Suomea, voi olla jo keksitty muualla.

Vaarana on, että pudotaan lopullisesti maakuntasarjaan, josta on vaikea nousta maailmantasolle.

Myös henkilöstön määrän voi ennakoida kasvavan. Yhteiskunnan rahoja on hyödynnettävä nykyistä paremmin.

Kaikkine heikkouksineen nykyinen keskitetty järjestelmä takaa laatua ja osaamista. Valtiojohtoisuutta on kuitenkin syytä vähentää.

Tekes voi hajottaa toimistoaan alueille ja siten saada näkyvyyttä siellä. Sinne on kuitenkin mentävä nöyrästi palvelemaan yrityksiä ja muita toimijoita eikä edustamaan parempaa osaamista.

Sampsa Saralehto

valtiotieteiden tohtori

Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat