Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni kunta kieltäytyy varhaiskasvatuksen leikkauksista

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) mukaan varhaiskasvatuksessa ”tarvitaan kipeitä leikkauksia”. Kunnat eivät kuitenkaan halua leikata lapsilta.

Helsinki päätti ensimmäisenä suurena kuntana säilyttää lasten tasa-arvoisen oikeuden päivähoitoon ja kieltäytyi kasvattamasta ryhmäkokoja. Sen jälkeen monet kunnat ovat puolustaneet lasten oikeutta laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

Asiantuntijat ovat tyrmänneet opetusministerin esitykset lapsen edun vastaisina. Leikkaukset eriarvoistavat lapsia, leimaavat perheitä ja vievät tukea juuri niiltä lapsilta, jotka tarvitsevat sitä eniten.

Tutkimusten mukaan päiväkoti suojaa lapsia, kun kotona on ongelmia. Kasvavat ryhmäkoot lisäävät päivähoidon ammattilaisten työtaakkaa, vähentävät lasten saamaa hoivaa ja vaikeuttavat pedagogisten tavoitteiden saavuttamista. Pahiten tämä osuu heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin.

Opetusministerin mukaan kuntien ei ole pakko toteuttaa varhaiskasvatuksen heikennyksiä. Hallitus leikkaa päivähoidon valtionavustukset, mutta talousvaikeuksissa painivat kunnat saavat halutessaan kaivaa rahat muualta.

Lasten oikeudet riippuvat siis siitä, mihin kuntaan lapsi syntyy.

Juha Sipilän (kesk) hallitus perui viime viikolla eläkeläisiin kohdistamansa säästöt ”oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden vuoksi”. Miksi samaa ei tehdä pienten lasten takia?

Lähes joka kymmenes suomalainen lapsi elää köyhässä perheessä. Leikkaukset lisäävät lasten eriarvoisuutta. Meille on syntymässä lasten luokkayhteiskunta, jossa eriarvoistuminen alkaa jo kohdussa.

Hallituksen on peruttava lastemme laadukasta ja tasa-arvoista varhaiskasvatusta heikentävät leikkaukset.

Emma Kari

kansanedustaja (vihr)

Helsingin varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat