Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetussuunnitelma koululaisten toiveiden mukaan?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jari Handelberg osallistui keskusteluun koulun kehittämisestä (HS Mielipide 23.11.) ja tiivisti siitä yhden keskeisen näkökulman. Koulutusta pitäisi nykyistä enemmän kehittää kokeilevaan ja nuorten omasta merkitysmaailmasta lähtevään suuntaan.

Kirjoittaja on samaa mieltä Pekka Räihän (HS Mielipide 14.11.) kanssa, joka arvioi nuorten arjen kokemusten ja koulun tarjonnan erkaantuvan toisistaan vinhaa vauhtia.

Räihän ja Handelbergin mukaan opetuksen sisältöjen ja muotojen suunnittelu yhdessä oppilaiden kanssa ja heidän kokemus- ja merkitysmaailmastaan lähtien motivoisi opiskelemaan. Uudenlainen suuntautuminen auttaisi myös ratkaisemaan niitä tulevaisuuden haasteita, joiden kanssa nuoret joutuvat elämään.

Räihä väittää, että koulun opetussuunnitelman sisällöt ovat koululaisille vain ajastaan jälkeen jääneitä vaihtoehdottomuuksia. Niiden sijaan opiskelun kohteiksi pitäisi ottaa nuorille tärkeät oman autenttisen kokemusmaailman asiat.

On tietysti tarpeen motivoida kouluun kyllästyneitä lapsia. Mutta auttaako tämän päivän ja tulevaisuuden monitahoisten ongelmien ratkaisemista se, että luovutaan opetuksen perinteisistä sisällöistä?

Jos opetussuunnitelmia kehitettäisiin kouluun kyllästyneiden lasten toiveiden mukaisesti, karsittaisiin varmaan ensimmäisinä matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa.

Näiden aineiden hallinta ei rakennu netistä poimittavien irtotietojen varaan vaan on kumulatiivista ja vaatii pitkäjänteistä opiskelua.

Globaaleihin, kansallisiin ja yksilön oman kokemuspiirinkin haasteisiin vastaaminen edellyttää kuitenkin usein luonnontieteiden hallintaa. Tuotannolliset ja taloudelliset innovaatiot syntyvät harvoin ilman perustietoja, ja niiden jalostaminen vaatii vankkaa tietopohjaa.

Historia on määritelmänsäkin mukaan menneestä maailmasta eikä vastaa lasten odotuksiin. Silti nykyisen maailman ja oman yhteiskuntamme ymmärtäminen ja kehittäminen edellyttää, että riittävän moni on lukenut historian läksynsä.

Pertti Suhonen

professori emeritus, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat