Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olen vihainen suomalaiselle peruskoululle, joka nakertaa lapseni itsetuntoa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Aku Häyrynen / Lehtikuva
Kuva: Aku Häyrynen / Lehtikuva

Olen yläkouluikäisen, oppimisvaikeuksista kärsivän lapsen äiti. Lapsellani on eriytetty opintosuunnitelma. Hän ei suorita peruskoulun oppimäärää. On hienoa, että erityisoppilaat voivat käydä normikoulua – kaikki kun haluavat olla samanlaisia.

Oppimisvaikeuksien lisäksi lapsellani on jännitykseen liittyvä sairaus. Oppimisongelmiin liittyy paljon jännitystiloja ja huonommuudentunnetta. Sen vuoksi sairaus on jatkuvasti läsnä. Säryn kanssa yöunet jäävät vähiin.

Peruskoulu on hieno keksintö. Omalle lapselleni se on riski. Lapseni oppii asioita. Muistiin, hahmottamiseen ja vakavaan lukihäiriöön liittyvät ongelmat eivät kuitenkaan tue oppimista peruskoulumallilla. Koulusta jää käteen heikko lukutaito ja englannin alkeet, vaikka todellisuudessa lapseni on fiksu, loogisesti ajatteleva, liikunnallisesti ja taiteellisesti lahjakas, asioita yhdistelevä – ihana nuori ihminen.

Yläkoulu on ollut kamppailua. Reaaliaineen kokeesta, johon valmistautumiseen on panostettu, saadaan vitonen. Lapseni tajuaa aina uudelleen, että teemme turhaa työtä.

Emme selviä peruskoulun vaatimuksista ja Gaussin käyrää noudattavasta koearvostelusta. Olen vihainen peruskoululle siitä, että se nakertaa lapseni itsetuntoa.

Kouluissa on oppimisvaikeuksien suhteen hyviä ja huonoja opettajia. Tieto oppimisvaikeuksista kulkee aineenopettajien keskuudessa huonosti. Eteen tulevat tilanteet joudutaan selvittämään aina uudelleen. Olen välillä tuntenut olevani öykkäri.

Peruskoulu ja työelämä puuttuvat poikkeamiin. Jännitykseen liittyvä sairaus pitää poissaolot suurina. Myös meidän kohdallamme niihin on puututtu.

Ymmärrän tilanteen ja teen koulun kanssa yhteistyötä. Tiedän, että poissaolot voivat olla merkki elämänhallintaan liittyvistä ongelmista.

Oppimisvaikeudet ovat perinnöllisiä. Olen monta kertaa miettinyt, miten oman jaksamisensa kanssa kamppailevat vanhemmat pärjäävät vastaavassa tilanteessa. Miten monta lasta peruskoulu syrjäyttää turhaan?

Oppiminen on kivaa. Kaikki lapset eivät kuitenkaan opi samalla metodilla.

Tänään saimme iloisia uutisia, kun erityisopettajan laatiman kokeen numero oli melkein kymppi. Emme korosta suorittamista, mutta lapselleni hyvä numero on tärkeä. Siksi meillä juhlitaan.

Äiti

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat