Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmiöopiskelu on työlästä mutta antoisaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kai Rantalainen nimitti kirjoituksessaan ”Kokeet ja oppikirjat kuuluvat kouluun” (HS Mielipide 20.11.) lukiomme ilmiöpohjaista opiskelua ”korvaavaksi toiminnaksi”. Hän ajattelee ”pelonsekaisin tuntein” kokeista, läksyistä ja oppikirjoista luopumista.

Espoon yhteislyseon lukion ilmiöjaksolle valittiin viisi lukion pakollista kurssia, kukin eri oppiaineesta: äidinkielestä, englannista, uskonnosta, historiasta ja kuvataiteesta. Käsiteltävät ilmiöt olivat luova yksilö, kaupunki, kuolema ja kipu, pyhä kirja sekä me ja muut.

Jakson aikana opetussuunnitelman sisällöt käsiteltiin tutkimalla ilmiökokonaisuuksia samanaikaisesti eri oppiaineiden näkökulmista. Jaksolla ei käytetty paperisia oppikirjoja vaan opettajien laatimaa sähköistä oppimateriaalia.

Ilmiöjaksolla läksyt korvattiin monentyyppisillä vaativilla töillä. Esimerkiksi ilmiöstä pyhä kirja tehtiin ryhmissä sähköisiä lehtiä, jotka sisälsivät eri tekstilajien mukaisia, uskontoa ja historiaa käsitteleviä kirjoituksia suomeksi ja englanniksi.

Rantalainen olettaa, että ilmiöjakso suoritetaan ”rennon hauskasti ryhmätöitä tehden”. Näkemys poikkeaa sekä opettajien että opiskelijoiden kokemuksista. Opiskelijat nimittäin ovat tehneet sekä tiimi- että yksilötöitä selvästi enemmän kuin tavanomaisessa istu ja kuuntele -opetuksessa. Uudenlaiseen oppimisprosessiin on mahtunut myös ristiriitoja ja voimakkaita tunteita.

Toivomme, että opiskelijoistamme tulee uteliaita tutkijoita.

Saila Posti-Lindström

Espoon yhteislyseon lukion rehtori,

ilmiöjakson vastaavat opettajat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat