Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysvammaisten ihmisten asema paranee lainmuutoksen ansiosta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kotimaansivuilla julkaistu juttu ”Kehitysvammaiset protestoivat pakkokeinoja” (HS 25.11.) käsitteli kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain muuttamista koskevaa hallituksen esitystä. Jutussa oli paitsi vanhentuneita tietoja myös väärinkäsityksiä.

Kehitysvammalakiin ehdotettujen muutosten tarkoituksena on korjata lakia siltä osin kuin se on ristiriidassa YK:n vammaisyleissopimuksen kanssa. Muutokset parantavat merkittävästi erityishuollossa olevien kehitysvammaisten ihmisten asemaa.

Ehdotuksen mukaan kehitysvammaisen henkilön suunnitelmaan on kirjattava, mitä toimintakykyä edistäviä apuvälineitä hän mahdollisesti tarvitsee, millaiset asumistilojen uudelleenjärjestelyt ovat hänen kohdallaan välttämättömät, mitkä ovat hänen käyttämänsä kommunikoinnin keinot ja millä tavalla voitaisiin helpottaa tilanteita, jotka aiheuttavat hänessä ahdistuneisuutta.

Erityishuolto on pääsäännön mukaan järjestettävä yhteisymmärryksessä erityishuollossa olevan ihmisen kanssa. Rajoitustoimenpiteet ovat aidosti viimesijainen ja poikkeuksellinen keino. Jokaisen rajoitustoimenpiteen jälkeen henkilökunnan tulee arvioida toimenpiteen käyttöön johtaneita syitä. Lisäksi pitää miettiä keinoja, joiden avulla vastaisuudessa voidaan vähentää rajoitustoimenpiteiden käyttöä.

Erityishuollossa olevien ihmisten oikeusturvan vahvistamiseksi kehitysvammalakiin ehdotetaan otettavaksi säännökset rajoitustoimenpiteiden käytön vähentämisestä, käytettyjen rajoitustoimenpiteiden kirjaamisesta ja jälkiselvittelystä sekä käytettyjä rajoitustoimenpiteitä koskevasta selvitys- ja tiedoksiantovelvollisuudesta. Lakiin ehdotetaan otettavaksi myös virka- ja vahingonkorvausvastuuta sekä tehostettua viranomaisvalvontaa koskevat säännökset. Kaikki mainitut säännökset ovat uusia.

Perushoitoon kuuluvat toimenpiteet eivät ole rajoitustoimenpiteitä. Jos johonkin toimenpiteeseen turvaudutaan kauemmin kuin on tarpeen tai muussa tarkoituksessa kuin varmistamaan asianomaisen henkilön hyvä hoito ja huolenpito, se on kiellettyä.

Kehitysvammalain muuttamista koskevassa hallituksen esityksessä liikutaan perus- ja ihmisoikeuksien näkökulmasta erittäin herkällä alueella. On selvää, että asia herättää keskustelua ja ristiriitaisia tunteita.

Kehitysvammalakiin nyt ehdotetut muutokset edeltävät lainsäädännön kokonaisuudistusta. Kaikkien vammaisyleissopimuksen piiriin kuuluvien henkilöiden, mukaan lukien kehitysvammaiset ihmiset, itsemääräämisoikeudesta ja sen rajoittamisesta on tarkoitus säätää yhtenäisin perustein lainsäädännön kokonaisuudistuksen yhteydessä.

Riitta Burrell

neuvotteleva virkamies

sosiaali- ja terveysministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat