Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastosovussa on oltava historian oikealla puolella

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pariisin ilmastoneuvotteluissa maailman maiden on saatava aikaan uskottava ja kattava sopimus ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi alle kahden asteen.

Merten pinta nousee, jäätiköt sulavat ja kuivuus lisääntyy. Lajeja kuolee sukupuuttoon kiihtyvällä tahdilla. Nykyvauhdilla ilmasto lämpenee jopa neljä astetta vuosisadan jälkimmäiselle puoliskolle. Se olisi taloudellemme ja hyvinvoinnillemme kestämätöntä.

Ihminen kuluttaa vuosittain uusiutuvat luonnonvarat loppuun jo elokuussa. Loppuvuoden elämme lastemme kustannuksella. Tämä velka on aikamme suurin kestävyysvaje. Tarvittava teknologia ja osaaminen ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi on jo olemassa. Nyt tarvitaan päätöksiä.

Rahoitusmarkkinatkin ovat tähän jo reagoineet. Rahoituslaitokset siirtävät rahojaan pois fossiilisista polttoaineista. Saman pitää tapahtua myös Suomen eläkerahastoissa.

Pariisin ilmastoneuvotteluista on tulossa vaikeat. Kaksi asiaa nousee ylitse muiden. Ensinnäkin maiden sitoumusten on oltava riittäviä. Sitoumusten on koskettava kaikkia ja niiden toimeenpanoa on seurattava ja valvottava tarkkaan. Tarvitaan myös sopimus viiden vuoden välein tehtävästä sitoumusten kiristämisestä, jos ne eivät riitä ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen.

EU:n oma sitoumus vähintään 40 prosentin päästövähennyksistä vuoteen 2030 mennessä ei kata edes omaa vastuutamme ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi alle kahteen asteeseen. EU:n reilu osuus olisi noin 50 prosentin päästövähennykset.

Teollisuusmaiden on myös pidettävä lupauksensa kehitysmaille. Lupasimme jo vuonna 2010 Cancunin ilmastokokouksessa, että ilmastorahoitus köyhimpiin maihin nostetaan 100 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä. Tämä lupaus sitoo myös Suomea.

Suomen kokonaisrahoitus ilmastotoimiin on tänä vuonna 88 miljoonaa euroa. Kansainvälisellä ilmastorahoituksella tuetaan kehitysmaiden toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja siihen sopeutumiseksi. Suomen päästökauppatulot olivat viime vuonna 69 miljoonaa euroa.

Sipilän hallituksen päätös leikata kehitysyhteistyö lähes puoleen vaarantaa myös ilmastorahoituksen. Päästökauppatulot se on ohjaamassa energiaa kuluttavan teollisuuden tukiin, pois ilmasto- ja kehitysrahoituksesta. YK:n ympäristöohjelman UNEP:n rahoituksen hallitus lopettaa kokonaan.

Kehitysmaat saadaan mukaan sopuun vain, jos teollisuusmaat ovat yhtä lailla sanansa mittaisia. Suomi on osaltaan vaarantamassa ilmastosopua Pariisissa, jos se vastoin lupaustaan leikkaa kansainvälisen ilmastorahoituksen tasoa. Siksi hallituksen on nostettava ilmastorahoituksen tasoa ohjaamalla päästökauppatulot ilmastorahoitukseen.

Suomen on oltava Pariisin ilmastoneuvotteluissa osa ratkaisua, ei osa ongelmaa. Tässä maailman suurimmassa kestävyysvajeessa meillä ei ole varaa olla historian väärällä puolella.

Ville Niinistö

kansanedustaja,

entinen ympäristöministeri

vihreiden puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat