Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka paljon ihminen lopulta vaikuttaa ilmastoon?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen hiukan eri mieltä Petteri Taalaksen ja Harri Laurikan (HS Vieraskynä 25.11.) kanssa siitä, onko väittely ilmastotieteen ympärillä laantunut. Totta on, että vastaväitteet on jyrätty, mutta itse asiaa, siis ihmisen ja erityisesti hiilidioksidin merkitystä ilmaston muuttajana, ei ole perusteltu sen paremmin kuin ennenkään.

Outo on esimerkiksi väite, että ihminen olisi jo 1800-luvun puolella pystynyt muuttamaan ilmastoa vähäisillä tuotoksillaan. Uskottavampaa on, että silloinen lämpeneminen sai aikaan hiilidioksipitoisuuden lisääntymisen ilmakehässä.

Hiilidioksidin sanotaan olevan pakote, mutta tietääkseni Saharassa ilma menee edelleen joka yö pakkasen puolelle ilman, että noin 400 miljoonasosaa melko heikkotehoista kasvihuonekaasua pystyy mitenkään estämään lämmön haihtumista avaruuteen.

Jäätikköjen sulaminen perustuu aivan erityisesti siihen, että lämmennyt merivesi sulattaa niitä. Missä määrin ilma, jonka massa on puolisen prosenttia merien massasta, jaksaa lämmittää merivettä, on kyseenalaista. Se, että hiilidioksidi estäisi meriä jäähtymästä, ei Sahara-esimerkin valossa tunnu oikein mahdolliselta.

Koska kasvihuoneilmiö tuntuu tavallisesta kadun kulkijasta hiukan epäuskottavalta, nyt puhutaan ilmastonmuutoksesta kaikkine kuivuuksineen.

Toisaalta ilmastohistoriasta näemme, että sateet eivät ole ennenkään osuneet kovin ennalta-arvattavasti, vaan aina on kärsitty tulvista ja kuivuudesta.

Tieteen yksimielisyys on hokema, johon törmää alituiseen. Myös ilmastotieteilijöissä on skeptikkoja. Valtaosa tutkijoista on kyselyissä myöntänyt, että ihmisellä on jokin vaikutus ilmastoon. Mutta se, että vaikutus olisi niin merkittävä kuin mitä esimerkiksi Greenpeace-järjestö haluaa väittää, ei välity tutkijoiden vastauksista.

Ilmastotutkimus keskittyy mallintamiseen, mutta malleissa on metodologinen heikkous, varsinkin, jos syyllä ja seurauksella ei ole todellisuudessa yhteyttä. Lämpeneminen seuraa hiilidioksidia, kunnes eräänä päivänä niin ei enää ehkä olekaan.

Esko Karinen

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat