Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii energiakäänteen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Maanantaina alkaa ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeä kansainvälinen ilmastokokous Pariisissa. Tilanne näyttää nyt toiveikkaammalta kuin ikinä aiemmin, mutta ratkaisua vailla on vielä monta suurta kysymystä. Pariisissa on pakko syntyä sitova ja oikeudenmukainen, nopeisiin päästöleikkauksiin kannustava ilmastosopimus.

Maailma ei ole toisaalla, se on täällä. Ihminen on toimillaan aiheuttanut ilmastonmuutoksen, ja meidän on ongelma myös korjattava.

Vaikka olisi ihana ajatella, että ilmasto lämpenee auringon aktiivisuuden tai tulivuorten purkausten vuoksi, ihminen on selvästi suurin syypää ilmaston lämpenemiseen.

Jopa suomalaisella kunnalla on roolinsa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Suomen tavoitteena on, että 1 prosentti julkisista hankinnoista olisi cleantech-hankintoja. Tavoitteena on käynnistää positiivinen kehä. Kun kunnissa saadaan kokemuksia ilmastoviisaista ratkaisuista, se antaa tarvittavan lisäsysäyksen muillekin puhtaille investoinneille. Energiakäänteen tekemiseen vaaditaan valtio, kunnat ja yritykset.

Helsingissä ollaan ensi viikolla tärkeän päätöksen äärellä. Valtuusto hyväksyy kunnallisen energiayhtiömme Helenin kehitysohjelman, jossa Hanasaaren hiilivoimala ajetaan alas, panostetaan hajautettuun tuotantoon sekä lisätään aurinkoenergiaa ja energiatehokkuutta.

Energiantuotantoa tärkeämpää on se energia, jota ei tarvitse tuottaa ollenkaan.

Helsingin on Suomen suurimpana kuntana näytettävä esimerkkiä energiatehokkuudessa. Myös kaupunkilaisten omien mikrovoimaloiden ylijäämäsähkö pitäisi voida siirtää verkkoon. Esimerkiksi Lappeenrannassa toimitaan jo näin.

Tärkeitä keinoja hiilineutraalin Helsingin saavuttamiseksi on hajautettuun ja uusiutuvilla tuotettuun energiaan siirtyminen. Ilmastoystävälliset energiaratkaisut voivat olla myös taloudellisesti parhaita. Ei ole järkevää sitoa yhteisiä rahojamme vuosikymmeniksi hiileen, kun voimme hajautetulla tuotannolla käyttää aina parasta teknologiaa.

Silvia Modig

kansanedustaja (vas),

ympäristövaliokunnan

varapuheenjohtaja,

kaupunginhallituksen jäsen,

kaupunginvaltuutettu,Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat