Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaanottokeskuksissa tarvitaan rakentavia ratkaisuja

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen seurannut läheltä parin vuosikymmenen ajan vastaanottokeskusten toimintaa. Kun toisilleen vieraita ihmisiä sijoitetaan asumaan yhteen, jokainen ymmärtää, että syntyy myös ristiriitoja.

Vastaanottokeskusten määrän nopea lisääminen on johtanut uuteen tilanteeseen. Palveluja tarjoavat toimijat, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta vastaanottokeskustoiminnasta. Osaavia kielitaitoisia työntekijöitä ei riitä kaikkiin keskuksiin.

Aikaisemmin tavoitteena oli perustaa noin 200–250 asukkaan keskuksia. Nyt suurimmissa keskuksissa asuu jopa 750 asukasta. Onko jo etäännytty liian kauas vastaanottokeskusten alkuperäisestä tarkoituksesta: suojan, turvan ja avun antamisesta konfliktialueilta turvaa hakeville ihmisille?

Hyvin vähän on keskusteltu siitä, mistä turvattomuus keskuksissa ja niiden ympärillä johtuu. Sen sijaan ratkaisut ovat ministereillä jo valmiina: lisätään vartijoita. Onko lainkaan mietitty niitä vaikutuksia, joita tällaisilla toimenpiteillä voi olla keskusten toiminnalle ja niiden ympäristöön?

Ymmärrän, että päättäjät toimivat kovan ulkoisen paineen alaisina, mutta se ei saisi johtaa siihen, että päätöksiä tehdään tunnevaltaisesti ja lyhytnäköisesti. Ministerien puheet ja esitetyt ratkaisut vain vahvistavat turvapaikanhakijoista ja vastaanottokeskuksista syntynyttä uhkakuvaa, eivät vähennä sitä.

Kovien keinojen lisäksi tulisi etsiä rakentavia ratkaisuja: koulutettava keskusten henkilökuntaa, lisättävä ohjaavien erikielisten työntekijöiden määrää suurissa vastaanottokeskuksissa, kehitettävä keskusten sisäistä toimintaa asiakaslähtöisemmäksi, tuettava vapaaehtoisten asukkaille järjestämää toimintaa, osoitettava riittävästi yhteistiloja asukkaiden keskinäiselle kanssakäymiselle ja luotava hyvät vuorovaikutussuhteet lähiympäristön asukkaisiin.

Pidemmällä aikavälillä tulisi pyrkiä luopumaan niistä suurista keskuksista, joissa toimintaa ei kyetä organisoimaan mielekkäällä tavalla. Uusista toimintatavoista saadut kokemukset auttaisivat kehittämään keskusten toimintaa. Uusien tulijoiden määrää ei tiedä vielä kukaan.

Vesa Kukkamaa

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat