Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttokeskustelu on pinnallista

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yhteiskunnan kestokyky on nousemassa salonkikelpoiseksi syyksi vastustaa maahanmuuttoa. Kestokyky mainitaan jopa sisäministeriön maahanmuuttopolitiikkaa käsittelevässä linjauksessa. Kaikki tietävät, että kestokykyä ei voi ylittää seurauksitta, joten perustelu vaikuttaa pinnallisesti puolueettomalta ja järkevältä. Näin ei kuitenkaan ole.

Meidän pitäisi keskustella siitä, mitä kestokyvyllä tarkoitetaan, mitkä sen rajat ovat ja mistä sen ylittymisen voi havaita. Tarkoitetaanko kestokyvyllä turvapaikanhakijoiden tarvitsemien palveluiden kuormittumista vai heidän mukanaan tuomia tapoja ja uskomuksia, jotka vaikuttaisivat yhteiskuntaamme – vai jotain muuta? Kun tähän saadaan vastaus, voidaan todella punnita, onko kestokyky ylittymässä vai ei.

Silmämääräisesti Suomi vaikuttaa puoliautiolta, ja talousennusteemme laskevat kuin lehmän häntä, koska vanheneva väestö merkitsee taloudellisen toimeliaisuuden vähenemistä. Valtion velkakaan ei ole luottoluokittajien mukaan iso mörkö, jos yhteiskunnassa on vilkasta taloudellista toimintaa.

Oletetaan kuitenkin, että yhteiskunnan kestokyvyn ylittyminen olisi todettu kiistattomasti. Mitä merkitystä suomalaisten tulevaisuudelle olisi sillä, jos irtisanoutuisimme kansainvälisistä sopimuksista ja lakkaisimme myöntämästä turvapaikkoja? Entä, jos muut EU-maat toimivat samoin? Mitä tapahtuisi ihmisille, joilla ei ole paikkaa minne mennä?

Pakolaisleireistä tulee helposti pysyviä ratkaisuja, joissa sukupolvet syntyvät ja kuolevat kurjuudessa. Ne eivät tarjoa ihmisarvoista elämää, ovat häpeäksi vauraille maille ja lisäksi ovat hyviä paikkoja värvätä ihmisiä epätoivoisiin tekoihin. Nämä ovat seurauksia, joista mielestäni tulisi keskustella.

Wilhelmina Karikko

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat