Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi lastenkasvatus halutaan ulkoistaa?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Susanna Rissanen kertoi (HS Mielipide 24.11.) lastenhoidon olevan naisten yhteiskunnalle palkatta tekemää työtä. Tätä ”yhteiskuntapalvelusta” suorittavat nykyisin yhä useammin myös miehet.

Rissasen näkemyksestä poiketen uskoisin, että lasten hankkimisen tarkoitusperät ovat itsekkäitä eikä sen tarkoituksena ole uhrautua yhteiskunnan hyväksi. Näin ollen myös lasten hoitamisen ja kasvattamisen tulee olla yksiselitteisesti vanhempien vastuulla. Jos tätä vastuuta ei haluta kantaa, lapsia ei tule hankkia.

On tietysti hyvä, että yhteiskunta on viime vuosikymmeninä alkanut tukea lapsiperheitä eri tavoin, muun muassa järjestämällä päivähoitoa. Näin molempien vanhempien työssä käynti on helpottunut.

Lapsia hoitavan vanhemman ei kuitenkaan voida katsoa tekevän palvelusta yhteiskunnalle, vaan päivähoidon ynnä muun järjestävä yhteiskunta on alkanut palvella lasten vanhempia yhä paremmin – jopa niin hyvin, että vastuu lasten kasvatuksesta on viime vuosina hämärtynyt.

Jessica Naukkarinen kysyi kirjoituksessaan (HS Mielipide 24.11.) aiheellisesti, mitä viime aikoina usein mainittu ammattilaisten päivähoidossa antama varhaiskasvatus konkreettisesti on. On jopa viitattu siihen, että kotihoidossa oleva lapsi jää jälkeen heistä, jotka ovat koko varhaislapsuutensa päivähoidossa ammattilaisten ohjauksessa. Eikö lapsen puuhailu kotona sisarusten ja vanhempien kanssa edes leikki-ikäisenä enää riitä?

Miksi lapsen vanhempien ei enää katsota osaavan kasvattaa lapsiaan, vaan se, mistä vanhemmuudessa kaiken kaikkiaan on kysymys, halutaan ulkoistaa? Koti ja vanhempien sekä sisarusten seura on kuitenkin ollut ihmiskunnan alkuajoista asti – ja on edelleen, yhteiskunnan muutoksista huolimatta – lapsen luonnollisin kehitysympäristö.

Tarmo Anttalainen

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat