Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilökohtainen budjetointi lisäisi asiakkaan valinnanvapautta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Asiakkaan valinnanvapautta lisää laajimmin henkilökohtainen budjetointi. Henkilökohtaisen budjetoinnin mallissa asiakkaan kanssa kartoitetaan hänen palvelutarpeensa. Asiakas laatii yhdessä tukihenkilönsä ja lähipiirinsä kanssa tukisuunnitelman. Se sisältää ne palvelut ja palvelujen järjestämistavat, joilla asiakas itse katsoo tulevansa autetuksi. Budjettisumma pohjautuu palvelutarpeen arvioinnin ja tukisuunnitelman tavoitteisiin.

Budjettisumman puitteissa asiakas päättää, mitä palveluja hän käyttää ja mistä palvelut hankkii, julkisten palvelujen ohella yhteisöiltä, yrityksiltä ja myös lähiverkostolta. Henkilökohtaisen budjetoinnin valinneet voivat joustavasti rakentaa omaa hyvinvointiaan ja arkeaan tukevia palvelu- ja hoitoratkaisuja. Mallissa palvelunkäyttäjinä voivat olla esimerkiksi pitkäaikaissairaat, erilaista kuntoutusta tarvitsevat tai vammaispalveluja tarvitsevat.

Kustannusten osalta kyse ei ole lisämäärärahoista asiakaspalveluihin vaan jo muutoinkin budjetoitujen määrärahojen käyttämisestä asiakkaan itsensä päättämällä tavalla tukisuunnitelmaan perustuen.

Henkilökohtaisen budjetoinnin kustannukset ovat olleet eri maissa pääosin pienemmät kuin vastaavat viranomaisehtoisesti järjestetyt palvelut. Ongelmitta ei ole selvitty: kaikilla ihmisillä ei ole riittävää tietoa palveluvalintojen tekemiseksi ja taitoa hallita omaa budjettiaan. Myös palvelujen löytäminen ja vertailu vaatii harjaantumista.

Suomessa on ollut vasta pienimuotoisia kokeiluja. Etelä-Karjalan sote-kuntayhtymä Eksote oli mukana vammaispalvelujen Tiedän mitä tahdon -kokeilussa. Kokemukset olivat myönteisiä: asiakkaat olivat tyytyväisiä ja järjestivät palvelunsa luovalla ja omiin tarpeisiinsa soveltuvalla tavalla. Kustannukset eivät kasvaneet. Asiakkaan rooli muuttui palvelujen kohteesta aktiiviseksi omien palvelujensa asiantuntijaksi.

Asiakkaat voivat käyttää budjettiaan maksukortilla esimerkiksi Hollannissa. Tämän pitäisi olla mahdollista myös Suomessa, toisin kuin verottajamme tulkitsee. Asiakas tarvitsee myös teknisen asiointiyhteyden omaan tukisuunnitelmaan, palvelutarjottimeen, budjettiin ja palvelujen käyttöönsä.

Henkilökohtaisen budjetoinnin toimintamalli on toiminut asenteiden muuttajana työntekijöille, asiakkaille, asiakkaiden lähiomaisille ja tätä kautta Eksoten palvelujärjestelmälle.

Suomen sote-lainsäädännöstä tällainen järjestämistapa kuitenkin vielä puuttuu. Henkilökohtaiseen budjetointiin perustuvaa toimintatapaa tulisi rohkeasti kokeilla erilaisilla asiakasryhmillä, jotta mallin toimivuudesta saadaan tietoa osaksi valinnanvapauslainsäädäntöä.

Sirkka Rousu

yliopettaja

Metropolia ammattikorkeakoulu

Riitta Hakoma

vammaispalvelujen johtaja

Etelä-Karjalan sote-kuntayhtymä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat