Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakeja ei pitäisi kehnouttaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallitus on ansioitunut äitiemme kielen monipuolisena rikastajana. Kivaahan se on, että kansalaiset saavat nauttia edes uusista suussa sulavista sanoista – samalla kun muun suussa sulavan määrä vähenee.

Itse ehdotan tähän sanajoukkoon liitettäväksi ”kehnouttamisen”. Erityisesti sitä voitaisiin käyttää lainsäädännöstä päätettäessä. Lakien kehnouttamiskokeiluja tehtiin jo silloin, kun olin työttömänä ja tehtävänäni oli seurata työttömiä koskevan lainsäädännön muutoksia. Termin hauskoihin ominaisuuksiin kuuluu se, että sillä on kaksi erilaista merkitystä.

Tavoiteltu merkitys oli työttömien taloudellisen aseman heikentäminen, johon myös niin sanottu vasemmisto innolla osallistui. Termin toinen merkitys lainsäädännössä ilmeni siten, etteivät oikeastaan edes lakitekstien laatijat ymmärtäneet, miten näitä säädöksiä kentällä tullaan soveltamaan.

Laskeskelimme kerran, että työttömiä sivuavia lainsäädäntömuutoksia tuotettiin keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa. Tuossa vauhdissa ei edes koulutettu työttömäksi jäänyt pysynyt, pitkäaikaistyöttömästä puhumattakaan. Eikä muuten työvoimaviranomainenkaan.

Uusi ja mittava lainsäädännön kehnouttaminen on jo näköpiirissä. Eikä ainoastaan tavallisen lain, vaan jopa perustuslain! Ajatuksena on, että niin salainen kuin julkinenkin poliisi kera sotilaspukuisten saisi luvan kuunnella ja katsella myös meidän tavallisten kansalaisten keskustelua. Ehkä tiirailla hiukan kotielämääkin.

Eihän minulla kuten ei monella muullakaan tavallisella tallaajalla ole mitään salattavaa, mutta ei vain tunnu mukavalta, jos joku kuuntelee selityksiäni siitä, miksi ehdin kotiin vasta aamuyöllä. Toivottavasti tämä yksityisyyden suojaa koskevan lain kehnouttaminen ei onnistu.

Pariisin terrori-iskujen tekijät taisivat olla seurannassa jo ennen tapahtumaa, ja New Yorkin WTC-tornien tuhoamisen ennakkotiedot hukkuivat kaikkien muiden tiedustelutulosteiden joukkoon.

Asiallinen työpaikka, jonka palkalla voi tukea kohtuullista elämäntapaa, on paras keino rikollisuuden torjunnassa.

Markku J. Kekäläinen

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat