Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n turvalausekkeet eivät ole vain paperia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ranskan järkyttävät terrori-iskut ovat osoittaneet, että EU:n turvatakuulausekkeet eivät ole vain tyhjää paperia. Ranskan ilmoitus, että se katsoo joutuneensa sotatilaan ja pyytää siksi apua jäsenmailta, on aktivoinut Lissabonin sopimuksen turvatakuulausekkeiden tulkinnat.

On erinomaisen hyvässä muistissa, että Suomessakin turvatakuita on vähätelty ja jopa kysytty pilkallisesti: ”Montako sotilasta EU:lla on?” Tällöin on luonnollisesti haluttu korostaa sitä, että vain Naton 5. artikla antaa jäsenille todelliset sotilaalliset turvatakeet. Näin ei ole, sillä jos EU:n jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissä olevin keinoin YK:n peruskirjan 51. artiklan mukaisesti.

Oleellista on, että hyökkäyksen kohteeksi joutunut jäsen itse päättää, minkälaista apua se pyytää, kuten Ranskankin kohdalla on tapahtunut. Muut sitten päättävät puolestaan osallistumisensa muodoista. Suomikin selvittää parhaillaan yhdessä Ranskan kanssa, minkälaista apua se voisi antaa. Ehkä joukkoja Maliin helpottamaan Ranskan paineita siellä?

Syntynyt tilanne on nostanut esiin sen tosiasian, että nykylainsäädännön pohjalta Suomi ei voi osallistua sotatoimiin ulkomailla. Olemme toki mukana monessa pahassa paikassa, kuten Afganistanissa ja Libanonissa, mutta toimimme kriisinhallintajoukkona, jolla on oikeus itsepuolustukseen muttei taistelutoimintaan.

Tämä puute on tarkoitus korjata kiirehtimällä lakia, joka mahdollistaisi suomalaisten joukkojen käytön myös taistelutehtäviin ulkomailla. Jos joskus joutuu pyytämään apua, sitä on myös oltava valmis antamaan ”kaikin mahdollisin keinoin”.

Toiveissa on, että uusi laki käsiteltäisiin jo eduskunnan kevätistuntokaudella.

Kun Ruotsi käynnisti rannikollaan mittavat sukellusvene-etsinnät, suomalaiset laivaston alukset eivät voineet mennä auttamaan etsinnässä.

Presidentti Sauli Niinistö on moneen kertaan todennut, että EU:n turvatakuita ei tule vähätellä. Olisikin aivan käsittämätöntä, että Suomi, joka ei kuulu Natoon, haluaisi heikentää turvallisuuteen tähtäävän keskinäisen avunannon ja yhteisvastuulausekkeen merkitystä.

Ruotsi on todennut, että jos lähialueilla syntyisi uhkaava tilanne, ”Ruotsi ei jäisi välinpitämättömäksi”.

Suomessa pääministeri Matti Vanhanen (kesk) totesi aikanaan Lissabonin sopimusta tulkitessaan, että ”Suomi on valmis vastaanottamaan ja antamaan apua”.

On Suomen kansallisen edun mukaista antaa Ranskan aloitteesta alkaneelle EU:n turvallisuuspolitiikan selkeyttämiselle kaikki mahdollinen tuki. Koskaan ei tiedä, kenen sauna palaa seuraavaksi.

Pertti Salolainen

eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja (kok)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat