Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen suunnitelmat mahdollistavat kiertotalouden

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kuntien jätelaitoksia edustavan yhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo maalasi värikkäässä kirjoituksessaan (HS Mielipide 21.11.) vääristyneen kuvan hallituksen suunnitelmista kehittää jätehuoltoa ja suunnata Suomea kohti kiertotaloutta.

Hallitus on oikealla tiellä tunnistaessaan, että jätetoimiala on aivan normaalia liiketoimintaa ja että siellä toimijoiden on noudatettava terveen kilpailun sääntöjä. Muiden kuin luonnollisten monopolien (esimerkiksi vesi- ja kaukolämpöverkot) aika on auttamattomasti ohi.

Hallitus on ilmoittanut ohjelmassaan rajaavansa kuntien jätehuoltovastuun koskemaan asumisessa syntyvää jätettä. Lainmuutoksella hallitus haluaa parantaa jätehuoltoalan yritysten toimintaedellytyksiä ja edistää kiertotaloutta.

Asiakaslähtöiset, innovatiiviset ja kustannustehokkaat kierrätysratkaisut löytyvätkin juuri yksityiseltä sektorilta.

Hallituksen toimenpide vapauttaa niin yksityisen kuin julkisenkin hallinto- ja palvelusektorin kilpailuttamaan palvelunsa ja vaikuttamaan siihen, mitä niiden jätteille tapahtuu. Kuntien monopolissahan jätteet ovat aiemmin ohjautuneet kaatopaikoille ja nykyisin polttoon tuhottavaksi.

Toisin kuin kirjoituksessa annettiin ymmärtää, jätelakiin tulevalla muutoksella ei ole vaikutuksia yritysten jätehuoltoon. Jätelaissa on vastedeskin turvattu yrityksille jätehuolto myös niillä alueilla, joilla palvelua ei olisi saatavissa markkinoilta ostamalla.

Näissä tapauksissa jätehuoltoa voi edelleen pyytää kunnalta. Hallitus ei ole poistamassa tätä yritysten suojaksi tarkoitettua pykälää.

Salo oli myös huolissaan kuntien jätelaitosten mahdollisuudesta markkinaehtoisten palvelujen tarjoamiseen tulevaisuudessa.

Hallitus on lähikuukausina antamassa hankintalain kokonaisuudistuksen. Siinä ollaan, aivan oikein, rajoittamassa julkisten palvelutuottajien markkinoilla toimimista. Tarve on todellinen.

Lakisääteisten monopolitehtävien hoitaminen ja markkinoilla tarjottavien palvelujen myyminen samassa yhtiössä on johtanut kilpailuneutraliteetin vääristymiseen. Tästä esimerkkinä ovat kuntien jätelaitosten markkinoilla myymien palvelujen kustannusvastaamattomuus, hintojen polkeminen ja määräävän markkina-aseman väärinkäyttö.

Näihin on myös kilpailu- ja kuluttajaviranomainen kiinnittänyt huomiota nostaessaan jätehuoltosektorilla ilmenevät kilpailun vääristymät erityisen tarkastelun kohteeksi.

Hankintalain muutokset tai kunnan jätehuollon yksinoikeuksien rajaaminen ei varmasti johda Salon pelottelemaan kaaokseen. Tämän voi jokainen meistä käydä todistamassa Norjassa, jossa vastaava monopolioikeuksien purku tehtiin jo vuonna 2004. Siinä on oiva pohjoismainen malli myös meille Suomeen.

Tatu Rauhamäki

toimitusjohtaja

Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat