Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten vertaaminen evakoihin ontuu

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jussi Pakkasvirta kirjoitti (HS Mielipide 30.11.) talvisodan hengestä. Nykyisen pakolaisongelman vertaaminen evakkojen asutukseen kuitenkin ontuu.

Toimisto- ja tehdastyöläiset sijoittuivat helposti entisen kaltaisiin tehtäviin, koska sotavarustelun takia työvoimasta oli pulaa. Liikemiehet jatkoivat yrityksen toimintaa uusilla paikkakunnilla. Valtiolla oli rooli lähinnä pientilojen jakamisessa karjalaisille maanviljelijöille.

Jos väitetään, että siirtokarjalaisten onnistunut kotouttaminen antaa mallin nykypäivään, sitten pitäisi toimia Veikko Huovisen ehdotuksen mukaan: annetaan pakolaisille metsäpalsta vesistön vierestä, työkalut, oikeudet maan ja veden tuottoon sekä kaivosoikeudet pinnan alle. Kyllä autioituvassa Kainuussa tilaa ja tontteja riittää. Ei taitaisi (enää) toimia.

Karjalaisten sopeutumisessa merkittävintä oli yhteinen kieli, koulutus ja yritteliäisyys. He eivät vähästä valittaneet, vaikka kantaväestö ylenkatsoi, ja iloa riitti jakaa muillekin. Kuvitelkaapa tilannetta, jossa pohjalaiset olisi evakuoitu Savoon!

Ossi Päärnilä

Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat