Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristön vuoksi sairastuneet unohdetaan

Kun ihminen lakkaa sietämästä mikrobien ja kemikaalien saastuttamaa hengitysilmaa, elämä käy sanoinkuvaamattoman vaikeaksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara / HS
Viherlaakson koulu Espoossa oli remontissa sisäilmaongelmien vuoksi syyskuussa 2013.
Viherlaakson koulu Espoossa oli remontissa sisäilmaongelmien vuoksi syyskuussa 2013. Kuva: Rio Gandara / HS

Kotimaansivuilla (HS 27.11.) kerrottiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sairastavuusindeksiin perustuen, että suomalaiset ovat terveempiä kuin aiemmin.

Sairastavuusindeksi kokoaa tiedot kuitenkin vain eräistä vakavista sairausryhmistä. Se ohittaa yhden jatkuvasti kasvavan vakavasti sairaiden ryhmän: epäterveellisen ympäristön vuoksi sairastuneet kansalaiset, jotka sairastuttuaan putoavat yhä useammin sosiaaliturvan, työelämän ja muun normaalin elämän ulkopuolelle. Sairauden voidaan katsoa rajoittavan elämää enemmän kuin yhdenkään mainituista vakavista sairausryhmistä, sillä pahimmillaan ympäristösairaus eristää sairastuneen lähes täysin muusta yhteiskunnasta. Sairaus on vakava, mutta se näkyy harvoin päällepäin, eikä yhteiskuntamme jostakin syystä halua tunnustaa koko sairauden olemassaoloa.

Artikkeliin liittyvät

Kun ihminen lakkaa sietämästä mikrobien ja kemikaalien saastuttamaa hengitysilmaa, elämä käy sanoinkuvaamattoman vaikeaksi. Sairastumisen estämiseksi on vältettävä huonokuntoisia rakennuksia ja toisia ihmisiä hajusteineen. On lakattava altistumasta erilaisille kemikaaleille, joita käytetään täysin huolettomasti miltei kaikkialla.

Ei ole totuudenmukaista väittää, että ihmiset olisivat nykyisin terveempiä kuin aiemmin. Ympäristöön kuulumattomat myrkylliset kemikaalit vaikuttavat meihin kaikkiin, mutta uutisointi keskittyy useimmiten vesistöjen ja muun luonnon suojeluun unohtaen ihmisen.

Emme ole erillinen osa luontoa, vaan saamme osamme maailmaan kylvämästämme saasteesta juomaveden, ruoan ja hengitysilman mukana. Tulevat sukupolvet saavat kemikaalit jo verenperintönä äideiltään.

Miksi me ympäristöhaittaindikaattorit, sairastuneet, emme saa ääntämme kuuluviin? Meistä tehdään näkymättömiä. Ympäristöongelmat, joiden vuoksi olemme sairastuneet, ovat kuitenkin terveydellinen ja taloudellinen katastrofi, jos niihin ei puututa huolehtimalla terveellisestä rakentamisesta ja rajoittamalla ympäristöömme päätyvien turhien kemikaalien käyttöä.

Lisäksi olisi suotavaa, että ilman omaa syytään sairastuneista ympäristörajoitteisista kansalaisista pidettäisiin huolta, kuten on tapana useimpien muiden sairauksien kohdalla.

Tuntematon potilas

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat