Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liian tiheään pidetyt vaalit passivoivat kansalaisia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen esittelemässä maakuntamallissa on oleellisia demokratian toteutumisen ongelmia. Malli on myös ristiriidassa oikeusministeriön viime vuonna teettämän demokratiapoliittisen selonteon kanssa. Selonteko painottaa kuntien roolia demokratian toteuttajana. Ehdotettu itsehallintomalli ei tätä toteuta.

Ensimmäiset maakuntavaalit on tarkoitus pitää joko vuonna 2017 tai 2018. Kolmen vuoden aikana Suomessa järjestettäisiin siis viidet vaalit. Asiantuntijoiden mukaan vaalien vilkas ketjuttaminen aiheuttaa vaaliväsymystä ja poliittisen mielenkiinnon vähenemistä. Tämä puolestaan johtaa äänestysaktiivisuuden laskemiseen.

Meillä on jo nyt vakavia haasteita toteuttaa perustuslain demokratiapoliittisia vaatimuksia. Todellinen vaara on, että tulevaisuudessa äänestysprosenttimme makaa runsaasti alle 50 prosentin. Ero naapurimaahamme Ruotsiin on suuri: siellä ollaan huolestuneita jo alle 80 prosentin äänestysaktiivisuudesta.

Laajat itsehallintoalueet paitsi vähentävät kuntien merkitystä myös keskittävät valtaa entistä harvemmalle joukolle. Hallituksen onkin pohdittava kunta- ja maakuntavaalien muodostamista järkeväksi kokonaisuudeksi. Myös kuntien tehtäviä ja valtuuksia pitää selventää nykyisestä. Nykyinen ehdotus vain halventaa demokratiaa ja tekee Suomesta passiivisen yhteiskunnan.

Mikko Vesterinen

kaupunginhallituksen varajäsen

Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat