Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastokokous on tärkeä myös pakolaiskysymyksen kannalta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kahdeksan suurimman puoleen puheenjohtajat kirjoittivat (HS Mielipide 29.11.) Euroopan ja Suomen pakolaiskriisin syistä seuraavasti: ”Pakolaisuuden syyt ovat sodissa ja kriiseissä. Pitkään jatkuneet väkivalta, terrori ja sota muun muassa Syyriassa, Irakissa, Afganistanissa ja Somaliassa ovat ajaneet ihmiset pakenemaan kodeistaan.”

Päättäjiltä jäi kuitenkin mainitsematta ilmastonmuutoksen rooli kriisien taustalla.

Pariisin ilmastokokouksen aikana on ensiarvoisen tärkeää muistaa, että ilmastonmuutos on yksi keskeisimmistä pakolaisvirtaa selittävistä asioista. Toki konfliktien taustalla on monenlaisia paikallisia syitä. On kuitenkin kiistaton tosiasia, että esimerkiksi Syyrian kansannousua selittää omalta osaltaan vuosien 2006–2010 kuivuus, joka sai ihmiset muuttamaan maaseudulta kaupunkien liepeille, missä heillä ei ollut hyvän elämän edellytyksiä.

Syyrian kriisi voidaan myös nähdä osana Lähi-idän laajempaa alueellista levottomuutta, joka puolestaan sai alkunsa arabikevääksi kutsutusta ilmiöstä. Arabikevättä selittää osaltaan ruuan hinnan voimakas nousu Pohjois-Afrikassa. Nousu johtui toisiaan seuranneista huonoista maanviljelyn satokausista.

Unicef arvioi viime vuonna julkaistussa raportissaan, että Afrikan väkiluku kaksinkertaistuu nykyisestä 1,2 miljardista vuoteen 2050 mennessä. Vuonna 2100 afrikkalaisia arvioidaan olevan 4,2 miljardia. Samaan aikaan ilmastonmuutos lisää voimakkaasti aavikoitumista Afrikassa ja Lähi-idässä. Esimerkiksi viljelykelvoton Saharan autiomaa tulee käytännössä laajenemaan Välimerelle asti, jos ilmaston lämpenemistä ei saada rajoitettua kahteen asteeseen.

Jos ilmastonmuutosta ei saada hillittyä ajoissa, kuivuuden ja äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttamat konfliktit lisääntyvät ja pakolaisvirta kriisialueilta pohjoiseen kasvaa ja muuttuu jatkuvaksi. Tulevien kriisien välttämiseksi Pariisissa on yksinkertaisesti pakko saavuttaa sekä vahva ja yhtenäinen tahtotila ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi että sitova sopimus mittavista päästöleikkauksista.

Jarkko Levänen

tutkijatohtori, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat