Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johtamiskulttuurin muutos parantaisi tuottavuutta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen teollisuus, etenkin raskas teollisuus, tarvitsee johtamiskulttuurin muutosta. Se olisi oikeaan suuntaan menevää rakenteellista muutosta. Toinen merkittävä tarve on koneiden ja laitteiden parantaminen ja nykyaikaistaminen. Se lisäisi tuottavuutta.

Johtajien palkankorotukset alkoivat noin 20 vuotta sitten. Johtajien palkat ovat nousseet moninkertaisiksi verrattuna tavallisten työläisten ja toimihenkilöiden palkkoihin. Tätä perusteltiin sillä, että parhaat johtajat jäävät Suomeen eivätkä lähde ulkomaille.

Merkille pantavaa on, että teollisuuden tuottavuus ja kilpailukyky eivät ole nousseet samassa suhteessa kuin johtajien palkat. Johtajien palkkojen pitää olla säällisessä suhteessa työntekijöiden palkkoihin.

Kun tuottavuus ja kilpailukyky ovat pääosin kiinni koneista ja niiden nykyaikaistamisesta, Suomen kilpailukyky ja tuottavuus eivät kohennu alentamalla työntekijöiden ja toimihenkilöiden palkkoja. Tekniikkaa on kehitettävä niin, että tavaraa tulee nopeammin ja laatu paranee automaation avulla.

Hyvästä kehityksestä on Suomessa vain harvoja esimerkkejä, esimerkiksi Kone ja Wärtsilä.

Valitettavasti Juha Sipilän (kesk) johtama hallitus ei ymmärrä, millä kilpailukykyä saadaan parannettua. Hallitus on ryhtynyt iskemään päätään seinään vaatimalla jopa lakisääteisesti palkkojen heikentämistä. Tämä linja saattaa jopa heikentää tuottavuutta nykyisestä.

Teollisuuden johtajat on pantava uudelleen koulutukseen, jotta he ymmärtäisivät paremmin henkilöstön johtamista. Se on parasta rakenteellista muutosta. Esimerkiksi Ruotsissa teollisuus ja liike-elämä ovat vuosikymmeniä suomalaisia edellä henkilöstön johtamisessa. Siellä koko henkilöstö osallistuu johtamiseen ja keskusteluihin, mikä näkyy tuottavuudessa ja kilpailukyvyssä. Työntekijöiden ei tarvitse ”tapella ja lakkoilla” eduistaan, vaan niistä sovitaan rauhallisesti keskustellen tuotantolaitosten sisällä. Työntekijät ovat yritysten hallituksissa vaikuttamassa asioihin.

Suomessa monien yhtiöiden hallintoneuvostot on lopetettu. Siihen lopahti myös työntekijöiden ja johdon välinen yhteistyö sekä kilpailukyky. Henkilöstön edustajat olisi pitänyt ottaa hallituksiin ja kehittää yhteistyötä. Se olisi parantanut myös johdon ja henkilöstön suhteita.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) on usein korostanut, että työntekijöiden ja työnantajien väliset sopimukset pitää siirtää paikallisiin yrityksiin. Se on täysin väärä linja. Ministerillä on aivan väärä käsitys paikallisesta sopimisesta.

Olen itse tehnyt 28 vuoden aikana Rautaruukin Raahen tehtaalla työntekijöiden pääluottamusmiehenä toimiessani kymmeniä paikallisia sopimuksia. Tärkeimpiä niistä ovat ne, joilla johdon kanssa sovittiin uusista investoinneista. Ne pantiin toimeen lama-aikana. Kun nousukausi tuli, tehdas oli täydessä iskukunnossa.

Tällaiseen johdon ja työntekijöiden yhteistyöhön pitää päästä kaikilla teollisuusaloilla ja tehtaissa. Asiallisella johtamisella ja yhteistyöllä tuottavuus varmasti paranee.

Asser Siuvatti

Raahe

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat