Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hvitträsk kannattaa pitää auki talvisin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi (HS.fi 21.11.) Museoviraston harkitsevan Hvitträskin museon sulkemista talvikausiksi säästösyistä. Tämän kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävän kohteen toiminta on tullut minulle tutuksi, sillä olen ajoittain työskennellyt siellä. Uskallan väittää, että sulkeminen toisi enemmän tappiota kuin säästöä, niin kulttuurisesti kuin taloudellisestikin.

Arkkitehtikolmikko Eliel Saarisen, Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin erämaa-ateljee valmistui Kirkkonummelle vuonna 1903. Pohjoispäädyn ”uudisrakennuksen” suunnitteli 18-vuotias Eero Saarinen, joka kohosi Yhdysvalloissa maailmanmaineeseen. Hänen synnyinkotinaan Hvitträsk on monille amerikkalaisille suoranainen pyhiinvaelluskohde. Hvitträsk on yhdestätoista Kansallismuseon alaisesta museosta kansainvälisesti tunnetuin. Yli puolet sen 20 000 vuotuisesta kävijästä tulee ulkomailta.

Ainutlaatuiseen miljööseen on kehitetty oiva palvelukokonaisuus: Eliel Saarisen koti on museoitu, ja siellä voi tutustua Suomen täydellisimpään art nouveau -kohteeseen. Eero Saarisen pohjoispäätyä vuokrataan kokous- ja saunatiloiksi. Piharakennuksessa toimii tunnelmallinen kahvila ja ravintola. Myös Raili ja Reima Pietilän piirtämää rantasaunaa vuokrataan.

Miten näiden toimintojen ja niiden tuottamien tulojen käy, jos museo pidetään avoinna vain muutaman kuukauden vuodessa? Kesäkuukausien lisäksi touko-, syys- ja lokakuu ovat Hvitträskissä vilkasta aikaa. Talvisesongin viitenä kuukautena saadaan noin kolmannes koko vuoden tuloista.

Eikö Museoviraston kannata sulkemisen sijaan pikemminkin markkinoida tehokkaasti upeaa museokohdetta sekä vuokratiloja ja palveluita? Hvitträsk on elämys ja merkittävä osa yhteistä kulttuurihistoriaamme.

Todellisuudessa sulkemisen tuomat säästöt ovat kyseenalaiset: kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kiinteistön ylläpitokulut on hoidettava, mutta tulot jäävät saamatta, jos asiakkaita ei päästetä sisään. Avoinna pitäminen on itse asiassa edullista. Talvikautena panostus on kahden henkilön palkka.

Suvi Nuotio

filosofian maisteri, Vihti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat