Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raha ei synny tyhjästä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Susanne Björkholm kirjoitti kolumnin Tiede-sivuilla (HS 30.11.) otsikolla ”Velka on välttämättömyys”. Siinä hän totesi muun muassa, että pankilta asuntolainaa otettaessa raha syntyy tyhjästä ja että raha katoaa maailmasta, kun laina maksetaan takaisin. Koska pankki perii lainasta korkoa, pankki ottaa Björkholmin mukaan enemmän rahaa pois taloudesta kuin se sinne alun perin loi.

Kolumnissa todettiin lisäksi, että valtiot ovat vapaaehtoisesti antautuneet pankkien armoille ja että valtio voisi omalla valuutalla ja keskuspankilla rahoittaa julkisen sektorin toiminnan lainaamisen sijaan.

Rahasta ja velasta syntyy helposti myyttejä. Pankkijärjestelmä toimii taloudessa välittäjän roolissa eli se välittää rahoitusta ylijäämäisiltä talousyksiköiltä alijäämäisille. Pankit eivät siirrä asiakkaan tilille vain ykkösiä ja nollia, vaan luotonantoa vastaan pankeilla on muun muassa talletuksia ja omia varoja. Pankkien kannustimina luotonannossa toimivat paitsi liiketoiminnalle asetetut tuottotavoitteet myös tiukka sääntely ja viranomaisvalvonta.

Kolumnissa saattoi nähdä vaikutteita eräiden tutkijoiden viimeaikaisista kirjoituksista, joissa luodaan epärealistinen kuva talouden ja pankkijärjestelmän toiminnasta. Kyseinen kuva edustaa hyvin marginaalista näkemystä taloustieteessä. Valtavirta näkee asiat eri tavalla. Tämä olisi pitänyt ehdottomasti tuoda esille kirjoituksessa, joka julkaistiin tiede- eikä mielipidesivulla.

Veli-Matti Mattila

pääekonomisti

Finanssialan keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat