Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työterveyshuollon ydin on hukkunut sote-keskustelussa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työterveyshuoltoa koskeva keskustelu on kaventunut sote-keskustelussa puheeksi sairaanhoidosta. Painopiste on ollut siinä, miten työterveyshuollon tarjoama sairaanhoito eriarvoistaa suomalaisia. Esiin on nostettu kysymys terveydenhuollon tasa-arvoisuudesta hinnan, hoitoon pääsyn ja lääkäriresurssien näkökulmista.

Sen sijaan keskustelua ei ole käyty itse työterveydestä, perusterveydenhuollon erikoisalasta, jonka ydintehtävänä on ehkäistä työkyvyttömyyttä. Työterveydellä on terveydenhuollossa oma erityistehtävänsä, eikä se ole työikäisen väestön sairaanhoito.

Työterveyshuolto on ainoa terveydenhuollon ala, jossa työn kohteena on sekä yksilö että yritys tai organisaatio, joka ostaa palveluita. Työnantaja ostaa palveluntarjoajalta eli työterveyshuollolta vaikuttavuutta: terveitä työpäiviä kohtuullisin kustannuksin.

Työterveyshuollossa asiakas ei ole kuluttajan asemassa oleva asiakas, jonka täytyy saada aina haluamansa. Työterveyspalveluista on hyötyä vain silloin, kun niitä tuotetaan tarpeeseen, ei haluihin, toiveisiin tai kysyntään. Tarpeen taas määrittää työkyvyn menettämisen riski. Paras vaikuttavuus saadaan, kun ennakoidaan tarve ja hoidetaan tarvittaessa.

Työkyvyttömyysriskien hallinnasta vastaavat yritys ja työterveyshuolto yhdessä. Tämä on myös se osa työterveyttä, jonka hyödyistä on olemassa selvää näyttöä.

Työkyvyttömyyttä voidaan ehkäistä ja sairauslomille löytää vaihtoehtoja esimerkiksi muokkaamalla työtä sopivammaksi tai lyhentämällä työaikaa ennen kuin sairauslomalle on tarvetta. Näin sekä työkyky että tuottavuus paranevat. Työterveyshuollolla on sekä kansantaloudellinen että kansanterveydellinen tehtävä.

Työterveyshuollon ydinosaamista on työelämän ja sen muutosten tunnistaminen ja analysointi sekä muutosten terveysvaikutusten arviointi. Pääpaino on työn ja terveyden välisessä suhteessa. Kohteena on ihminen työssään.

Sairaanhoitopalveluissa vaihtoehtoisia palvelujärjestelmiä voi olla useita, mutta työelämän hyvinvointivaikutusten osaaminen on nimenomaan työterveyshuollossa.

Sote-uudistuksessa tarvitaan yhteistyötä ja työnjakoa muun terveydenhuollon ja erityisesti kuntoutustahojen kanssa. Eri tahojen yhteistyön täytyy olla saumatonta, jotta työntekijän ohjaaminen oikean palvelun pariin sujuu hänen näkökulmastaan mutkattomasti. Eri palveluiden pitää täydentää toisiaan eikä kilpailla keskenään tai tehdä päällekkäistä työtä.

Työterveyttä ylläpitävä sairaanhoito on osa työterveyshuoltoa. Jos keskustelu työterveyshuollon roolista sote-uudistuksessa kuitenkin jumiutuu pelkästään sairaanhoitoon, huomiotta jää työterveyshuollon perustehtävä: miten työterveyshuolto voi parhaiten kohentaa suomalaisten kykyä tehdä työtä.

Tiina Pohjonen

työterveysjohtaja

Helsingin kaupungin

työterveyskeskus

Irja Korhonen

liikelaitosjohtaja, ylilääkäri

Työterveys Aalto, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat